Select Page

La troballa, per part dels agents mediambientals de la Conselleria, revela una posada excepcional de l’espècie i és la segona detectada en 20 anys en la Comunitat Valenciana

El regidor de Medi Ambient, Jose Orozco ha informat que agents mediambientals de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica van localitzar a finals del mes d’abril un niu d’àguila cuabarrada (Aquila fasciata) amb tres pollastres, en la serra de Bèrnia. És la segona vegada en 20 anys que es realitza una troballa d’estes característiques en la Comunitat Valenciana.

La posada, que es considera extraordinària, ha sigut detectada per agents mediambientals de la Conselleria en un espai protegit de la Xarxa Natura 2000, Zona Especial de Protecció d’Aus (ZEPA) Muntanya de la Marina.

Les cries presenten bon aspecte, tenen una edat aproximada d’entre dues i tres setmanes i salimenten de restes d’ocells de mitjana grandària o de conills que els seus progenitors cacen per a alimentar-les. De continuar el seu desenvolupament amb normalitat, donaran els seus primers vols a la fi d’este mes de maig.

Una posada d’estes característiques es pot relacionar amb una major abundància d’aliment en el medi, la qual cosa permet a la femella poder realitzar una posada elevada i viable. Esta espècie sol posar entre un i dos ous i tenen un èxit reproductor, de mitjana, de 1,26 pollastres per parella.

L’àguila cuabarrada, de la qual en la Comunitat Valenciana s’ha comprovat la presència de 65 parelles, és una espècie amenaçada que està classificada com a ‘’vulnerable’’ en el Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçades.

Esta troballa s’emmarca en el programa de la Conselleria de seguiment i vigilància de nidificació de l’àguila cuabarrada, per a protegir i conéixer amb exactitud la grandària de la població amb la finalitat de determinar l’evolució futura d’esta, i així poder realitzar accions de conservació, en les quals participen els agents mediambientals.

A més del programa de seguiment i vigilància de l’àguila cuabarrada, l’administració autonòmica duu a terme diferents accions de conservació i investigació d’esta espècie, com el programa de marcatge i anàlisi de malalties en pollastres d’àguila cuabarrada que es realitza des de l’any 2015.

Participen també agents mediambientals del Grup d’Intervenció a Altura (GIA), al costat de personal tècnic dels Centres de Recuperació de Fauna, Universitat de València i Universitat Catòlica de València.

Així mateix, s’està col·laborant en l’estudi de l’ús de l’espai de les àguiles cuabarrades, mitjançant la col·locació d’emissors de seguiment GPS/GMS, projecte finançat per Xarxa Elèctrica d’Espanya (REE) i altres empreses, amb la direcció del Grup de Vertebrats Terrestres de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (Universitat de València) i del Grup d’Investigació de Zoologia de Vertebrats (Universitat d’Alacant).

Pin It on Pinterest