Select Page

La marxa, de Vila Gadea a la Cala del Soio, va ser organitzada per l’Associació de Veïns l’Olla-Cap Negret en col·laboració amb l’Ajuntament d’Altea.

En el matí d’ahir diumenge, més de 500 persones participaven en la marxa i ruta guiada organitzada per l’Associació de Veïns de l’Olla i l’Ajuntament d’Altea, conduïda pel biòleg i catedràtic establert a Altea des de fa més de 35 anys i president de la Junta Rectora del Parc Natural Serra Gelada, Joan Piera, que va parlar de l’alt valor mediambiental del municipi en general i de la zona de la Cala del Soio i l’aflorament volcànic de més de 225 milions d’anys que l’envolta, en particular . A més d’una àmplia explicació científica, Piera va advocar per la protecció de l’entorn com a garantia de futur per a les generacions futures.

A aquesta marxa reivindicativa en contra de les obres de canvi de bocana al Portet que la concessionària del mateix està executant, assistien una amplíssima representació veïnal de la zona i de tot el municipi, a més de la pràctica totalitat de la corporació municipal, encapçalada per l’alcalde, Jaume Llinares i la secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, la alteana Imma Orozco.

A l’arribada a la Cala del Soio, una veïna de la zona, Carmen Morales, feia lectura d’un manifest en defensa de la protecció de lamateixa. Morales agraïa l’assistència dels congregats i explicava que “fa més de 30 anys que estem intentant salvaguardar aquest enclavament únic a la Comunitat Valenciana. Sempre hem tingut el suport de l’Ajuntament d’Altea, però amb dues sentències desfavorables la Corporació actual continua buscant solucions. No obstant això no podem dir el mateix de la Generalitat”. “A més, a les empreses especuladores no els importa el nostre patrimoni, l’únic que els interessa és protegir els seus interessos econòmics”; continuava el manifest, en el qual també es recordava la gran quantitat d’espècies amb què compta el fons marí de la zona i l’aflorament volcànic.

“És molt lamentable que després de molts anys lluitant, en aquest moment estiguem presenciant l’inici de les obres pel canvi d’orientació de la bocana en una cala amb aflorament volcànic i platja fòssil. Esperem agilitat per part de la Conselleria de Medi Natural a la declaració de l’aflorament volcànic i platja fòssil de la Cala del Soio com a Monument Natural. Així mateix, esperem que per part de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, a través de la Direcció General de Ports, no es renove la concessió del port a la seua caducitat, i s’inicie com més aviat l’expedient de rescat anticipat de la concessió”. Amb aquestes paraules i l’eslògan “defensem la Cala i platja Fòssil” acabava la lectura del manifest.

Conclosa la marxa i una vegada llegit el manifest, l’alcalde, Jaume Llinares feia una valoració dels fets i explicava que “aconseguir la declaració de Monument Natural Protegit és bàsic per plantejar escenaris de futur; tant en la línia de la protecció d’aquest entorn natural, com en les possibilitats de futur a nivell divulgatiu, educatiu, científic, turístic i també per reforçar el nostre objectiu que el medi natural és molt important per al nostre model de turisme i la nostra qualitat de vida”. L’Alcalde apuntava que “la figura del Centre d’Interpretació del Canvi Climàtic ens donarà força perquè prevalga l’interès públic davant el privat i que aquest port deixe de ser un port d’explotació privada. Rescatar la concessió és bàsica per a nosaltres i tots els passos que estem donant és en el camí que no hi haja una pròrroga de la concessió”.

Jaume Llinares manifestava sentir-se content de la resposta de la gent i assistència a la marxa. “Avui s’ha donat un missatge d’unitat política i unitat social. No hi ha ningú que discrepi de les iniciatives que estem prenent i el suport de la ciutadania és bàsic i important en aquest tipus d’accions “; concloïa el primer edil alteà.

 

Pin It on Pinterest