Select Page

A la vesprada nit d’ahir dijous tenia lloc, a la Casa de Cultura d’Altea, la inauguració de l’any que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dedica a l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas. Un acte inaugural de l’Any Carmelina que la societat alteana va acompanyar amb la seua presència en una abarrotada biblioteca. L’esdeveniment va estar presidit per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares; el president de l’AVL, Ramon Ferrer; la presidenta de la Comissió Escriptora de l’Any, M. Isabel Guardiola i un dels fills de l’escriptora, Luís del Romero Sánchez-Cutillas.

La inauguració transcorria en dos actes; el primer d’ells dedicat als parlaments i un segon, en el qual es projectava un vídeo amb imatges de l’escriptora i fotos antigues d’Altea, a les quals acompanyava una narració amb textos descriptius del municipi que la pròpia Carmelina Sánchez-Cutillas fa a Matèria de Bretanya. Tot això intercalat amb la lectura de poemes de l’homenatjada, llegits per Marisol González Felip, escriptora; Verònica Cantó, secretària de l’AVL; les acadèmiques Immaculada Cerdà, i Tudi Torró; Mª Àngels Francès i Joan Borja, comissaris externs de l’Any Carmelina; Amparo Pons, presidenta del COBDCV; Margarida Castellano, directora general d’Innovació Educativa i Ordenació; Raquel Tamarit, secretària autonòmica de Cultura i Aurora Serrat, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Altea.

En el transcurs de les intervencions, M. Isabel Guardiola detallava totes i cadascunes de les activitats que la Comissió Any Carmelina, ha disposat per divulgar al gran públic la dimensió i les diferents facetes de Carmelina Sánchez Cutillas, la gran escriptora i intel·lectual valenciana del  S. XX. Néta de l’escriptor Francesc Martínez i Martínez i autora de la novel·la Matèria de Bretanya en la qual recrea les seues vivències de xicoteta a casa del seu iaio d’Altea. Una casa situada en els voltants de la plaça que des del 2010 porta el seu nom i contigua al mirador del seu iaio.

Pel que fa a les activitats proposades, Guardiola ha revelat que tindran lloc exposicions, fixes i itinerants; jornades acadèmiques; publicacions d’obra inèdita de l’escriptora, obra d’investigació, un còmic, una proposta didàctica, aplicacions i xarxes socials; un documental a càrrec d’À punt; sessions de club de lectura organitzades pel Col·legi de Bibliotecaris i la creació del Centre d’Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas en Vila Gadea, entre d’altres.

En nom de la família de l’escriptora, un dels seus fills, Luis del Romero Sánchez-Cutillas, agraïa públicament el reconeixement que suposa a l’obra de la seua mare aquest 2020 com Any Carmelina. “Carmelina és inesgotable. Hi ha treballs d’ella inèdits i altres poc coneguts que amb aquest any van a tenir una oportunitat d’arribar a la gent “; comentava Luís de l’Romero, qui es manifestava agraït per la consideració del municipi d’Altea amb la seua mare dedicant-li una plaça prop de la del seu avi i també amb la posada en marxa del que serà el Centre d’Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas que estarà situat en Vila Gadea; lloc que la pròpia escriptora ja cita en la seua obra. “Un regal que li arribarà al cel el més segur. Pel que estem molt contents “.

Com a president de l’AVL, Ramon Ferrer es referia a l’obra de Carmelina amb aquestes paraules: “si la petjada de Carmelina a Altea va ser important, molt més ho va ser en l’aspecte literari a partir dels anys 60 de segle passat, en els que es projectarà com una escriptora destacada enmig d’aquella generació dels cinquanta plena de grans escriptors”. “L’AVL proclamant-la escriptora de l’any ve a recuperar la Carmelina novel·lista i poetessa”; assenyalava Ferrer.

Clausurava el torn de parlaments l’alcalde, Jaume Llinares qui qualificava la inauguració de l’any 2020 com el de Carmelina Sánchez-Cutilla com “especialment significatiu per a la nostra localitat per la relació que l’escriptora va mantenir amb Altea”. “Els alteans i alteanes ens sentim realment agraïts a l’AVL per aquest reconeixement que ens enorgulleix i els que estimem la cultura i la literatura, apreciem el valor de la figura i obra de Carmelina”.

Jaume Llinares es referia a la “estreta col·laboració entre tots els organismes oficials del País que es dediquen a promoure la cultura com és un fet gratificant que ens permet gaudir d’aquests fruits”. I explicava que “d’aquesta col·laboració naix un gran projecte que en breu serà una realitat. Carmelina Sánchez-Cutillas tindrà aquest any el seu Centre d’Interpretació a Altea”. Un lloc dedicat a la divulgació de la seua obra i a la difusió de materials pedagògics al voltant d’una dona que va trencar motlles. L’Alcalde agraïa a la família de l’escriptora la seva col·laboració i el suport a totes aquestes iniciatives.

“El 2020 serà un any ple d’actes interessants dedicats a l’autora d’un dels llibres de capçalera de tots els alteans i alteanes, com és Matèria de Bretanya. Aprofundirem en la seua vida i obra i coneixerem detalls de l’escriptora, dona de gran sensibilitat, narradora, poetessa i néta d’un il·lustre alteà, Francesc Martínez i Martínez. Un any en el qual es duran a terme activitats per a totes les edats. Participeu i feu que la cultura, la literatura, les lletres i la fantasia siguen les protagonistes d’aquest 2020 “. Amb aquestes paraules l’alcalde animava a la societat alteana a participar dels actes de l’Any Carmelina i clausurava un entranyable esdeveniment d’inauguració.

 

Pin It on Pinterest