Select Page

L’Ajuntament i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua inauguren hui a Altea les activitats previstes per a la celebració de l’Any Carmelina.

Este matí, a la Casa de Cultura d’Altea, ha tingut lloc la presentació de les activitats previstes per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Altea, per celebrar el 2020 com l’any de l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas; la segona dona en la trajectòria d’este cicle d’homenatges. A la cita han acudit la regidora de Cultura, Aurora Serrat; la Secretària de l’AVL, Verònica Cantó; M. Isabel Guardiola, acadèmica i presidenta de la Comissió encarregada de gestionar les activitats de l’Any Carmelina i l’Alcalde d’Altea, Jaume Llinares.

“El poble d’Altea no pot estar més orgullós i agraït que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua haja triat a Carmelina Sánchez-Cutillas com a escriptora de l’any i ens haja convidat a compartir l’homenatge”; ha començat dient la responsable municipal de Cultura.

En nom de l’AVL, Verònica Cantó ha explicat que la multitud activitats previstes pivotaran entre Altea i València i les mateixes estan pensades per divulgar al gran públic la dimensió i les diferents facetes de Carmelina Sánchez-Cutillas, la gran escriptora i intel·lectual valenciana de la S. XX.

“Per l’AVL hui és un dia molt important perquè no només inaugurarem la celebració d’una nova edició d’escriptora de l’any. El fet de trobar-nos a Altea i que Carmelina Sánchez-Cutillas siga l’elegida permet que puguem donar a conèixer realment qui era Carmelina, que és molt més que l’autora de Matèria de Bretanya”; ha apuntat Cantó.

La Secretària de l’AVL ha explicat que un dels projectes que es va posar en marxa per difondre les figures i obres d’escriptors i escriptores valencianes és este d’Escriptor de l’Any. “El que vol dir que durant tot un any es programen un seguit d’activitats a càrrec d’una Comissió per donar a conèixer a tots els públics qui era aquesta escriptora, en aquest cas Carmelina Sánchez-Cutillas; quines coses feia i la seua implicació en projectes que incumbeixen a tota la societat valenciana i això està molt bé perquè des del principi l’AVL va considerar posar en valor qui són els nostres intel·lectuals i Carmelina Sánchez-Cutillas se suma a una llarga llista d’autors valencians d’alta qualitat”. Ha declarat Verónica Cantó.

La presidenta de la Comissió Any Carmelina, M. Isabel Guardiola ha estat l’encarregada de detallar les activitats que durant tot l’any es celebraran. Guardiola ha parlat de la vida i trajectòria de l’alteana més il·lustre, néta de l’escriptor Francesc Martínez i Martínez i autora de l’entranyable, delicada i exquisida novel·la Matèria de Bretanya en la qual recrea les seues vivències de xicoteta a casa del seu iaio d’Altea. Una casa situada en els voltants de la plaça que des del 2010 porta el seu nom i contigua a la glorieta del seu iaio.

En paraules de M. Isabel Guardiola, “era per tant força major que bona part de les activitats gestionades per la Comissió de l’Any Carmelina tingueren lloc a Altea. El fet que aquest any coincidisca amb la denominació d’Altea com a Capital Cultural Valenciana era un plus afegit que acabava de lligar els dos esdeveniments”.

Pel que fa a les activitats proposades, Guardiola ha revelat que tindran lloc exposicions, fixes i itinerants; jornades acadèmiques; publicacions d’obra inèdita de l’escriptora, obra d’investigació, un còmic, una proposta didàctica, aplicacions i xarxes socials; un documental a càrrec d’À Punt; sessions de club de lectura organitzades pel Col·legi de Bibliotecaris i la creació del Centre d’Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas en Vila Gadea, entre d’altres.

Finalment, l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, ha reconegut que “serà este un any que es recordarà durant molt de temps”. Referint-se a la coincidència en 2020 com Altea Capital Cultural i Any Carmelina.

Jaume Llinares ha qualificat la designació de l’Any Carmelina com “un acte de justícia”. L’alcalde d’Altea ha manifestat “la voluntat d’una vegada conclòs l’any, seguir treballant en la mateixa línia de potenciació de la cultura”. Llinares ha apel·lat a la unió entre cultura i turisme com una destacada proposta de l’oferta alteana que diferencia el municipi.

“Altea guanyarà moltíssim amb l’Any Carmelina perquè coneixerem moltes coses de l’escriptora vinculada al municipi que fins al moment ignorem i voldria convidar els alteans i alteanes a participar de les activitats organitzades per commemorar aquest any”; ha conclòs l’alcalde, qui ha recordat que aquesta vesprada a les 19:00h tindrà lloc a la Casa de Cultura la inauguració oficial de l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas amb un acte públic en què la música, les imatges i textos de l’autora seran els protagonistes.

Pin It on Pinterest