Select Page

El 46 Certamen Internacional de Bandes de Música Vila d’Altea (CIM) s’ha celebrat este dissabte 30 de novembre a Palau Altea. La Societat Filharmònica Alteanense (SFA) organitza el certamen amb el patrocini de l’Ajuntament d’Altea. Enguany han concursat tres bandes simfòniques, i el lema del certamen ha sigut “Mar de Cultures”, en homenatge a la designació d’Altea com Capital Cultural Valenciana. El lema del CIM està relacionat amb el projecte presentat com a candidatura a la capitalitat. Altea posseeix una mar de música tant en activitats culturals, educatives, socials, festives, etc. La música és un dels pilars de la cultura local que té un impacte directe sobre tota la població.

 

Les bandes a concurs d’esta 46 edició del CIM van ser Sociedade Musical de Pevidém provinent de Portugal, amb 80 músics, dirigits per Vasco Silva de Faria. També des de Portugal, i dirigits per Luciano Pereira, va participar l’Orquestra de Sopros Da Academia de Artes de Chaves que va comptar amb 120 músics. L’altra banda participant va ser la Unió Musical de Llíria, València, amb 135 músics baix la batuta de Pablo Marqués Mestre. En esta edició, les bandes van haver d’interpretar un pasdoble de presentació i una obra de lliure elecció, a més de l’obra obligada Simfonia nº2 “De la Mar” del compositor Francisco José Martínez Gallego. Esta obra està inspirada en Altea, representant la seua època antiga i moderna, la mar i l’Església del Consol, ‘’que és un autèntic símbol alteà’’.

 

El certamen va començar amb l’actuació de la Sociedade Musical de Pevidém, que va interpretar “Alpina Fanfare”, de Franco Cesarini, com a obra de presentació i “Earhrise”, de Nigel, com a obra lliure. En segon lloc va participar l’Orquestra de Sopros Da Academia de Artes de Chaves que va interpretar el pasdoble “Cien años de suspiros”, de Santiago Quinto Serna i “Sinfonía nº2 – Venus de las Luces”, de José Suñer Oriola com a obra lliure. Finalment, la Unió Musical de Llíria, dirigida per Pablo Marqués Mestre, va interpretar “Música y vinos”, de Manuel Morales Martínez, com a pasdoble de presentació, i “Némesis”, de José Suñer Oriola com a obra lliure.

 

La Banda Simfònica de la Societat Filharmònica Alteanense, fora de concurs, va clausurar el certamen. Baix la direcció de Jaume F. Ripoll Martins, l’amfitriona va representar el pasdoble “Begoña Jiménez”, de Saül Gómez Soler i va finalitzar amb ‘’Danza Sinfónica’’, de James Barnes.

 

Esta 46 edició va comptar amb un jurat compost per tres personalitats del món de la música bandística. Va presidir el jurat la profesora bilbaína i Inspectora de Qualitat dels Conservatoris Superiors de Música en Europa, Margarita Lorenzo de Reizábal. Acompanyada per dos vocals: el flautista i compositor belga Jelle Tassyns, i el director i compositor valencià, Pablo Anglés Galindo.

Els premis es van donar a conèixer per ordre d’actuació, obtenint així la Sociedade Musical de Pevidém un segon premi amb un total de 220 punts i va ser premiada amb una aportació econòmica de 3.000 euros per la seua participació. L’Orquestra de Sopros Da Academia de Artes de Chaves va obtindre un primer premi amb un total de 287 i el jurat li va atorgar el Trofeu SFA i el premi “Vila d’Altea”, dotat amb 6.000 euros. Per últim, la Unió Musical de Llíria, va obtindre també un primer premi pels seus 281 punts i una aportació econòmica de 3.000 euros per la seua participació.

Finalment, el premi al Millor Solista, consistent en un diploma acreditatiu, va ser atorgat a Melanie Martins Gil, de la Orquestra de Sopros de Academia de Artes de Chaves.

El Certamen va ser presentat per Àngela Tecles i Onofre Valldecabres, i presidit per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, al que van acompanyar el president de la SFA, Joan Carles Guillén; el coordinador del CIM, Juan Tomás Laviós, i l’edil de Cultura, Aurora Serrat, entre d’altres membres de la corporació municipal i autoritats.

Coordinat per Ràdio Altea i el departament municipal de Comunicació i Noves Tecnologies, l’esdeveniment va ser retransmès en directe a Ràdio Altea i al canal de Youtube de l’Ajuntament d’Altea que, en un dia, ha aconseguit més de 5.000 visualitzacions. El set informatiu va estar conduït per Joan Borja i Paqui Cano.

Pin It on Pinterest