Select Page

L’artista alcoià Antoni Miró torna a exposar a Altea 20 anys després amb l’exposició “de mar a mar”. La inauguració de la mostra tenia lloc divendres passat a Palau Altea i va comptar amb la participació de la regidora de Cultura, Aurora Serrat; Josep Sou, filòsof, doctor en Belles Arts i amic personal de l’artista i l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, que han coincidit a les lloances a l’obra de Miró.

 

L’acte inaugural donava inici minuts després de les 19:00, en una inusual vesprada plujosa i freda de tardor, malgrat la qual cosa el públic era nombrós i l’artista es mostrava il·lusionat amb el seu retorn al municipi en el qual va residir durant 10 anys en la dècada dels 70. “Estic content de tornar a exposar a Altea, lloc en el qual vaig viure durant 10 anys. Uns anys molt bonics de la meua vida, creatius, productius i molt interessants “; ens comenta en petit comitè l’artista, que qualificava d’encertats els llocs escollits per mostrar la seua obra.

 

La mostra inclou una selecció de 26 escultures de grans dimensions, basades en dues sèries; una, les escultures de “La suite eròtica grega”, basades en la ceràmica popular de fa 2.500 anys, que s’han col·locat al passeig de la platja de l’Espigó i una segona, basada en obres de grans pintors, en la que apareixen objectes de Picasso, Van Gogh, Magritte etc. situades al jardí de Palau Altea, la Glorieta del Manyo i el mirador de la Plaça de l’Església. A més de la sèrie pictòrica, Personatges, exposada a l’interior de Palau Altea, en la qual Miró homenatja personatges que han marcat el món per la seua grandesa cultural o integritat política.

Antoni Miró arriba a Altea buscant una casa en què pogués treballar i s’instal·la en un habitatge ampli situat entre el carrer del Consol i el carrer Fondo, en la qual va viure 10 anys. Impulsor, al costat dels seus amics Alfonso Saura i Fina Llácer, dels murals que es van pintar al Poble Antic d’Altea i dels que encara perviuen un parell. Una iniciativa que qualifica de “preciosa” i convida a la seua recuperació.

La recerca d’un gran espai de treball és el que portava a Antoni Miró a traslladar-se d’Altea a la masia en la qual des de l’any 1980 resideix, situada prop d’Alcoi.

Avançava la presentació i els convocats es reunien al voltant del protagonista de la vesprada per dedicar-li a ell i al mig centenar de presents unes paraules. Començava intervenint l’edil de Cultura, Aurora Serrat, que manifestava satisfacció per haver portat fins a Altea “una aposta segura. I és que el poble el tenim preciós amb les escultures que podem veure en el municipi”. “Sobren les paraules a l’observar aquestes escultures en què podries estar hores i hores veient el pas del dia i com el sol juga amb elles. És meravellós”; apuntava l’edil.

Aurora Serrat convidava els presents a parar-se davant dels personatges de l’exposició de Palau Altea i a “escoltar les seues històries”. La responsable municipal de Cultura, agraïa, en nom de la vila d’Altea, a Antoni Miró haver tornat al que va ser el seu municipi i fer possible les exposicions i anunciava que a partir del mes de març de l’any 2020 la “Suite Havana” també estarà a Altea.

Després de l’edil de Cultura prenia la paraula Josep Sou, qui dedicava un text a l’autor sobre la llibertat, al temps que realitzava una performance sonora que arrencava els aplaudiments de públic.

Finalment, era l’alcalde qui es dirigia als presents. “Un artista valencià amb prestigi internacional com Antoni Miró havia de formar part de la programació cultural d’un any tan important com el de la Capitalitat Cultural”; declarava Jaume Llinares

“Després de 20 anys sense exposar a Altea, era de justícia que l’obra tornara a la que va ser la seua casa i sempre ho serà. El nom d’Antoni Miró forma part de la nòmina d’artistes, de tota índole, que al llarg de les dècades han triat Altea per crear, inspirar-se i desenvolupar la seua carrera”, assenyalava el primer edil alteà.

“L’arribada de l’obra de Miró és una magnífica oportunitat per gaudir dels espais expositius de la nostra localitat, tant a l’aire lliure com en les instal·lacions de Palau Altea. ‘Suite eròtica’ i ‘Personatges’ destaquen per ser una magnífica crònica de la realitat social que ens envolta. Segur que ens faran reflexionar sobre la societat, la cultura i la política actual. Gràcies Antoni Miró, i a tots els artistes que moveu consciències i promoveu el pensament crític”. Concloïa l’Alcalde d’Altea, Jaume Llinares, qui convidava els presents a gaudir “sense prejudicis” ni “idees prèvies” de l’obra de Miró.

 

Pin It on Pinterest