Select Page

El passat cap de setmana, Altea acollia el VIII Curs de Cultura Popular, ‘’Sant Vicent Ferrer: Vida, Història i Llegenda’’, organitzat per la Universitat d’Alacant amb el suport de l’Ajuntament d’Altea, a través de la regidoria de Cultura.

La regidora de l’àrea, Aurora Serrat, i el director del curs, Joan Borja, inauguraven el divendres per la vesprada esta activitat que ha reunit durant dos dies a investigadors i experts en la figura de Sant Vicent Ferrer. El curs de Cultura Popular es convoca cada dos anys per les universitats que integren la xarxa Joan Lluís Vives.

Mig centenar de persones van assistir al curs que començava amb la intervenció de Vicent Josep Escartí, ‘’Sant Vicent Ferrer i el poble valencià’’, catedràtic de Literatura de la Universitat de València, i recentment guardonat amb el premi Enric Valor de Novel·la convocat per la Diputació d’Alacant. Seguidament, va ser la professora de la Universitat d’Alacant, la doctora Carme Arronis qui va parlar del sant valencià amb la ponència ‘’Vida de sant Vicent Ferrer: entre la història i la llegenda’’.

La jornada de divendres es va completar amb la projecció del documental realitzat per À Punt ‘’Vicent Ferrer: ídol, líder, sant i mite’’. Joan Borja va pronunciar l’última conferència del dia, ‘’Sant Vicent Ferrer en l’imaginari popular valencià’’.

La segona jornada del curs va començar amb la intervenció d’Iván Carbonell, primer guanyador dels Premis Altea de Literatura i Investigació, concretament del Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil amb l’obra ‘‘L’Àmfora fenícia’’, una obra que ja parlava de Sant Vicent.

A continuació, va tenir lloc la ponència de Tomàs Vibot, investigador, professor i comunicador mallorquí conductor del programa de la televisió pública balear, ib3, ‘’Un lloc amb història’’. Vibot va oferir una visió externa de la figura del sant amb el tema ‘’Un valencià en l’imaginari popular mallorquí’’.

El curs va finalitzar amb una ruta ‘’vicentina’’, batejada amb el títol del curs ‘’Sant Vicent Ferrer: vida, història i llegenda’’, pels carrers del centre històric d’Altea que guarden alguna relació amb el sant, com ara el carrer Sant Vicent i d’altres indrets on la imatge del sant té un especial protagonisme. Un ruta en la qual van participar Joan Borja, Paqui Cano, Ali Castelló, Francesc Gisbert, Víctor G. Labrado i Tomás Vibot.

Sobre Sant Vicent Ferrer

Amb els seus sermons apocalíptics el dominic i primer sant valencià, fou canonitzat al 1450, va ser el predicador més conegut de la seua època, una Europa medieval arrasada per guerres i pestes. Així mateix, va ser decisiva la seua participació per a resoldre el cisma d’Occident i trobar hereu per a la Corona d’Aragó en el Compromís de Casp. I també hi ha el sant Vicent dels miracles, que l’han convertit en una icona indiscutible de la religiositat popular, amb 873 miracles reconeguts per la cúria romana. ‘’És un dels valencians més universals i una figura d’una projecció internacional com probablement cap altre valencià ha tingut mai. Sant Vicent Ferrer és un personatge que ha transcendit la seua pròpia biografia per a alimentar l’imaginari de tot un poble, és la figura més recurrent en el llegendari valencià’’, afirmava Borja. Enguany es commemora el 600 aniversari de la seua mort i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha declarat Sant Vicent Ferrer com a escriptor de l’any.

El VIII Curs de Cultura Popular, ‘Sant Vicent Ferrer: Vida, Història i Llegenda’ està organitzat per la Universitat d’Alacant, a través del Departament de Filologia Catalana; amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altea; el Grup d’Estudis Etnopoètics; l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; la Càtedra Enric Valor; l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana; la Biblioteca Altea; Fundació Bromera per al Foment de la Lectura; i Ràdio Altea.

 

Pin It on Pinterest