Select Page

El proper 19 d’octubre, a les 19:30h a l’Església Parroquial Mare de Déu del Consol d’Altea, tindrà lloc l’estrena mundial de la primera òpera en valencià d’aquest segle, “Fra Pere el Descalç” de Francesc Estévez Álvarez i llibret de Lluís Fornés, “El Sifoner”. Una obra que naixia al 2011 i concloïa en el present any. Així ho han donat a conèixer els seus autors, els que han presentat l’estrena acompanyats per Ajuntament, Parròquia i Caixaltea; entitats col·laboradores.

En l’any de la Capitalitat Cultural, Altea ha decidit donar suport i impulsar l’estrena d’un important projecte cultural com és aquesta òpera de contingut religiós, el fil conductor és la vida del Pare Pere. “Suposa un esforç econòmic per a l’Ajuntament, però considerem que és una proposta nova i visible, dues de les característiques que diferencien l’oferta cultural alteana i que ens ha fet obtenir la Capitalitat Cultural”. Ha declarat l’alcalde, Jaume Llinares, en el transcurs de la presentació que el mateix ha presidit.

“És un projecte que pot tenir molt recorregut. S’estrena a Altea, després es representarà a Dénia i pense que pot ser una d’aquelles obres que es converteix en patrimoni cultural de tots els valencians”; ha afegit Jaume Llinares, que ha agraït la col·laboració de Caixaltea, la Parròquia i la implicació de nombroses persones que amb la seua voluntat fan possible aquesta estrena, entre les que es troba l’alteà Pepe Lanuza, impulsor de la mateixa.

Per la seua banda, Lluís Fornés, autor del llibret, ha explicat que “el Pare Pere és una figura desconeguda a la qual a Dénia se li té una gran devoció i esperem que aquesta òpera servisca per posar-lo en valor i donar-lo a conèixer”. “El Sifoner” ha apuntat que li va portar uns 3 mesos escriure el llibret una vegada havia estudiat la vida i obra de Fra Pere Esteve i Puig.

Els detalls musicals de l’òpera els ha revelat el seu compositor, Francesc Estévez, qui ha apuntat que “com la temàtica de l’òpera és religiosa crec que el millor lloc per a representar-la és en una església per les seues característiques sonores”.

Quatre són els solistes que participen en aquesta versió de concert escenificada, el baríton Vicent Antequera, que representa el Pare Pere; la soprano Gemma Soler, que encarna la Mare; Vicent Romero, tenor, serà Paborde Guerau i Adriana Mayer, mezzosoprano encarnarà el paper de la dona obscena. Jaume Martorell és el director d’escena i participen l’Orfeó Valencià i l’Orquestra de la Marina Alta.

La durada de l’òpera estarà al voltant de les dues hores i la seua estrena coincideix amb el 437 aniversari del Pare Pere. L’aforament per a la representació és de 350 persones i es poden adquirir les localitats a la Casa de Cultura. Els 10€ del cost de cada localitat seran donats a la Parròquia atès que s’enfronta a una important reforma.

En nom de la Parròquia Mare de Déu del Consol, el seu rector, José Abellán ha manifestat que “l’estrena de l’òpera al temple és un repte, però la Parròquia ha d’estar oberta a la Comunitat i a la ciutat. Ha de ser acollidora i tot el que crea germanor, crea cultura i la cultura ha d’estar present també a la Parròquia “.

La Fundació Caixaltea, qui presta suport econòmic a la iniciativa, ha estat representada pel president de l’entitat, Jose Miguel Cortés, qui ha lloat la iniciativa i l’ha qualificat com mereixedora de l’atenció de Caixaltea, atès el caràcter cultural de la mateixa i la seua originalitat. “Caixaltea està orgullosa de poder col·laborar en que una obra d’aquest tipus es desenvolupe a Altea en l’any de la Capitalitat Cultural Valenciana”.

A més de l’alcalde, han participat en l’acte de presentació les edils de Cultura, Aurora Serrat i de Normalització Lingüística, Vicenta Pérez. Serrat ha destacat la repercussió cultural que pot arribar a tenir el projecte per a les Marines i ha agraït l’esforç dels artistes per tirar endavant aquesta obra que serà estrenada a Altea el pròxim 19 d’octubre.

Finalment, l’edil de Normalització Lingüística i Educació, ha agraït a l’organització de l’òpera l’edició de material didàctic que els xiquets i xiquetes dels centres escolars d’Altea podran gaudir alhora que els assajos de l’òpera.

Pin It on Pinterest