Select Page

Altea participa en l’organització dels actes commemoratius dedicats a l’escriptora.

La Casa de Cultura d’Altea acollia ahir un encontre de treball entre l’Ajuntament d’Altea, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i la Universitat d’Alacant, amb motiu del nomenament de l’autora de Màteria de Bretanya, Carmelina Sánchez-Cutillas, com a escriptora de l’any 2020 de l’AVL.

L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, va presidir esta reunió, a la qual també van assistir, per part de l’Ajuntament, la regidora de Cultura, Aurora Serrat, i el bibliotecari municipal, Ignacio Beltrán. Per part de l’AVL hi van estar presents Immaculada Cerdà, Verònica Cantó, Maribel Guardiola i Josep Lluís Pitarch. També hi van participar els comissaris del projecte, els professors de la Universitat d’Alacant, Mari Àngels Francés i Joan Borja.

La reunió va servir per a concretar els actes que es duran a terme en tota la Comunitat Valenciana el 2020, any dedicat a la figura i l’obra de l’escriptora alteana Carmelina Sánchez-Cutillas com a «Escriptora de l’any de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua 2020».

L’alcalde, en nom del poble d’Altea, mostrava la seua satisfacció per este reconeixement ‘’tan merescut per a la nostra escriptora més universal’’. Per la seua banda, la regidora de Cultura assenyalava que ‘’des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament es col·laborarà en tot el necessari per celebrar esta commemoració com l’autora mereix. Estem molt interessats a participar en les activitats i els actes que es programen: exposicions, jornades i encontres’’.

 

Carmelina Sánchez-Cutillas

Carmelina Sánchez-Cutillas va nàixer a Madrid l’any 1927. Després d’una curta etapa a Barcelona, la seua família es va traslladar definitivament a la ciutat de València. Va passar la seua infantesa a Altea, on va viure amb la influència del seu iaio, l’historiador alteà Francesc Martínez i Martínez. Aquesta circumstància incideix, de fet, en la seua posterior activitat intel·lectual. Va cursar els estudis de Filosofia i Lletres a la Universitat de València i més tard entrà a col·laborar en el diari Levante, on s’ocupà de les pàgines culturals i escriu articles de tema històric i literari. Aquesta no va ser una activitat aïllada, ja que, juntament amb aquests articles, Carmelina Sánchez-Cutillas va publicar diversos estudis sobre història i literatura medieval, tant en castellà com en català, com ara Don Jaime el Conquistador en Alicante (1957), Lletres closes de Pere el Cerimoniós endreçades al Consell de València (1967) o Jaume Gassull, poeta satíric valencià del s. XV (1971).

Com a escriptora de creació, va conrear principalment la poesia i és una de les figures que conformen la generació poètica dels cinquanta, al costat de Joan Valls, Vicent Andrés Estellés o Maria Beneyto, entre altres. Així mateix, també és autora de la novel·la Matèria de Bretanya (1976), obra guardonada amb el premi Andròmina l’any 1975 i d’extraordinària acceptació entre el públic lector. A més, és autora de les narracions El llamp i la sageta dels records i A la reverent e honrada Sor Francina de Bellpuig, monja professa al convent de la Puritat cara cosina nostra (1981), en què l’autora empra el parany historiogràfic per a fer-se passar com a transcriptora d’un suposat text medieval de sor Isabel de Villena.

En Matèria de Bretanya reflexiona sobre el passat, sobre els records i la mitologia. És aquesta temàtica la que es veu desenvolupada en el seu poemari més ambiciós, Els jeroglífics i la pedra de Rosetta (1976), on són constants les referències al bagatge mitològic i llegendari de diverses cultures. Abans, però, en plena dècada dels seixanta, va publicar uns altres dos poemaris d’estètica realista (sobretot el primer): Un món rebel (1964) i Conjugació en primera persona (1969). La seua producció no acabà amb aquestes obres. El 1980 va publicar el seu darrer poemari Llibre d’amic e amada, més proper a l’estètica del poemari de 1969 que a Els jeroglífics. Finalment, l’any 1997 va ser editada de forma íntegra l’Obra poètica de Carmelina Sánchez-Cutillas, que arreplega el conjunt de les seues composicions.

Va morir als 82 anys, el 22 de febrer de 2009, a la ciutat de València.

Pin It on Pinterest