Select Page

4.881 bars i 45 municipis de la Comunitat Valenciana lluitaran pel seu reconeixement ambiental.

 L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares; juntament amb José Manuel Núñez-Lagos, director general d’Ecovidrio; Mireia Mollà, consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica han presentat aquest matí la iniciativa Moviment Banderes Verdes per la sostenibilitat a la Comunitat Valenciana. A l’acte han assistit també els regidors de l’equip de govern.

Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya, ha llançat aquesta campanya estival per tal de reconèixer amb aquest guardó ambiental al municipi costaner més compromès amb la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del litoral a través del reciclatge d’envasos de vidre.

El moviment Banderes Verdes compta a la Comunitat Valenciana amb l’adhesió de 45 municipis i 4.881 bars i xiringuitos, els quals competiran juntament amb els seus veïns per aconseguir el reconeixement ambiental d’Ecovidrio per als seus municipis. Respecte a l’any passat, aquestes xifres suposen un 40% més de participació en establiments i un 32% més d’ajuntaments implicats en la competició pel distintiu bandera verda.

Jaume Llinares ha donat la benvinguda als assistents i ha manifestat que ‘’per a Altea és un veritable honor acollir aquest esdeveniment de presentació de la campanya ‘Moviment Banderes Verdes’ per la sostenibilitat. Una acció que aplaudim des de l’Ajuntament d’Altea i a la qual ens sumem i donarem el nostre suport perquè en matèria de sostenibilitat, protecció del medi ambient i lluita contra el canvi climàtic, el nostre compromís és clar i ferm’’.

Durant el seu parlament, l’alcalde ha donat dades sobre les xifres de reciclatge al municipi. ‘’La incidència del turisme i l’augment del consum fa d’aquests mesos un moment idoni per a la recollida selectiva d’envasos de vidre, ja que es recull una tercera part de tots els residus recuperats anualment, tan sols enguany hem augmentat un 11% sobre les 858 tones recollides l’any passat. A més d’això, els bars, restaurants i xiringuitos són els responsables de la generació de més del 50% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús, de manera que són un sector clau per a una transició real a un model d’economia circular’’.

Ecovidrio treballarà colze a colze amb els equips dels ajuntaments per reforçar l’operativa estiuenca de recollida selectiva d’envasos de vidre i facilitar la col·laboració de ciutadans i, especialment, dels hostalers. Per a això es faran fins a 15.000 visites de formació i informació a establiments, es lliuraran més de 1.500 cubells especials de reciclatge, s’instal·laran 250 nous contenidors amb vinils amb motius estiuencs i s’augmentaran les freqüències de recollida.

Cadascun dels municipis participants comptarà amb un objectiu d’increment de recollida selectiva establert per l’equip de Ecovidrio i l’equip de govern municipal en funció del seu comportament històric i les dades de reciclatge d’envasos de vidre de la zona.

Si bé, tots els municipis que milloren les seues pròpies marques han de ser reconeguts, i només els dos municipis més compromesos hissaran la Bandera Verda d’Ecovidrio. Els criteris que es tindran en compte per al rànquing guanyador són les tones d’envasos recollides sobre l’objectiu, el nombre d’hostalers participants per municipi o la col·laboració de l’ajuntament en les campanyes de comunicació i mobilització.

El Moviment Banderes Verdes involucra un total de sis comunitats autònomes, 136 municipis i més de 15.000 establiments dels municipis costaners espanyols, que competiran per aconseguir una de les nou Banderes Verdes d’Ecovidrio. Desglossat per comunitats, es lliuraran dos a Andalusia, dos a Catalunya, una a Cantàbria, una a Illes Balears, una a la regió de Múrcia i dues a la Comunitat Valenciana.

El reciclatge de vidre a la Comunitat Valenciana i Espanya

Durant 2018 es van reciclar a la Comunitat Valenciana 85.671 tones de residus d’envasos de vidre a través del contenidor verd, una mitjana de 17,2 quilograms per habitant. Pel que fa a la taxa de contenerització, la comunitat disposa d’un total de 24.362 contenidors instal·lats, de manera que hi ha un contenidor per cada 204 habitants.

Segons les últimes dades relatives a 2018, a Espanya es van reciclar un total de 893.928 tones de residus d’envasos de vidre, un 9% més respecte al 2017, fet que suposa el major increment de l’última dècada. Cada ciutadà va dipositar una mitjana de 18 quilograms d’envasos de vidre per habitant, 68 envasos per persona.

Mireia Mollà signa en el llibre d’honor de l’Ajuntament

Previ a l’acte de presentació de la campanya d’Ecovidio, Moviment Banderes Verdes per la sostenibilitat a la Comunitat Valenciana, l’alcalde ha rebut en dependències municipals a la consellera, Mireia Mollà que ha signat al llibre d’honor de l’Ajuntament.

Pin It on Pinterest