Select Page
  • L’obertura d’Altea se celebrarà el 16 de juny amb un espectacle que inclou diferents projeccions audiovisuals i actuacions d’artistes i creadors de la població.
  • Cultura de la Generalitat programarà espectacles teatrals, concerts, projeccions audiovisuals i exposicions a Altea i Vilafranca.
  • Les capitalitats culturals valencianes disposen, des d’aquesta edició, d’una nova imatge i una peça commemorativa.

L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, ha assistit a València a la presentació dels actes que tindran lloc a les capitals culturals valencianes 2019-2020, Altea i Vilafranca.

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat pels alcaldes d’Altea i Vilafranca, Óscar Tena, ha presentat els actes d’obertura de les dues capitalitats culturals valencianes. La presentació també ha comptat amb la presència del regidor de Cultura d’Altea, Diego Zaragozí, i la regidora de Cultura de Vilafranca, Silvia Colom.

Segons el conseller Vicent Marzà: “Des de la Generalitat tenim previstes una vintena d’activitats a Vilafranca i Altea per a les programacions de capitalitats culturals” i ha afegit: “Són activitats que provenen fonamentalment de l’Institut Valencià de Cultura i el Consorci de Museus. Volem reconèixer la gran tasca que Altea i Vilafranca fan en matèria cultural com a element de cohesió social i aportem també contingut a les seues programacions respectives”.

Durant la seua intervenció, l’alcalde d’Altea ha destacat la importància d’este reconeixement: ‘’Ostentar la capitalitat cultural serà la millor manera de potenciar la nostra oferta cultural i situar Altea al lloc que li correspon a nivell nacional i internacional. El nostre objectiu és posicionar la cultura com a eix clau de diferenciació de l’oferta turística, el motor principal de la nostra economia, orientada a una demanda de qualitat’’.

‘’El d’Altea és un projecte global amb esperit de difondre’s per fer present la cultura alteana, i per tant valenciana, a nivell internacional’’, afegida l’alcalde. Jaume Llinarestambé manifestava: ‘’La societat civil alteana ha fet seu este honor i així ho ha demostrat i seguirà demostrant al llarg d’este any replet d’activitats’’.

Cal recordar que la distinció com a capital cultural valenciana és un segell anual creat per Cultura de la Generalitat l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i foment econòmic.

Amb aquest reconeixement, es vol promoure des de la Generalitat una descentralització de l’oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l’accés universal a la cultura.

Gandia va ser elegida com a primera CCV per al període 2017-2018. Amb la incorporació de dues distincions, una per a municipis de més de 5.000 habitants i una altra per als de menys de 5.000 habitants, Sagunt i Potries van ser les poblacions guardonades i, a partir del 25 d’abril de 2019, han sigut Altea i Vilafranca les que han agafat el relleu fins el 25 d’abril de 2020.

Obertura de la capital cultural valenciana: Altea

L’obertura d’Altea com a capital cultural valenciana se celebrarà el diumenge 16 de juny a les 20 hores a la plaça de l’Aigua. L’acte, anomenat ‘’Reunint cultures’’, consistirà en un espectacle multidisciplinarque segueix les línies programàtiques que va presentar Altea en la candidatura a capital cultural valenciana, ‘’Altea, mar de cultures’’, que tracta d’una ‘mare’ que té cinc filles: la mar d’art, la mar de patrimoni, la mar d’espectacles, la mar de música i la mar de lletres. Cada mar estarà representada per artistes, músics i creadors d’Altea. L’esdeveniment comptarà amb una destacada representació de l’espectre cultural alteà. A més d’això, es projectaran peces audiovisuals diferents i el públic podrà gaudir d’actuacions de música, ball i pintura en directe.

 

Activitats de Cultura de la Generalitat

Durant 2019 i 2020, Altea i Vilafranca acolliran obres de teatre, concerts de música, projeccions audiovisuals i exposicions de la mà de l’Institut Valencià de Cultura, el Cor de la Generalitat Valenciana, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i el Consorci de Museus.

A Altea, el 25 d’abril passat, ja es va fer un concert de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i el primer espectacle que arribarà per part de l’IVC després de l’obertura de la capitalitat serà el 28 de juliol. Serà l’estrena absoluta del ballet ‘El fil d’Ariadna’, del compositor resident de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, Marc Garcia Vitoria, que estarà acompanyat per la producció coreogràfica de l’IVC.

La capital de la Marina Baixa també acollirà el Festival d’Orquestres Bankia al setembre. A l’octubre tindrà lloc el cicle de projecció d’alguns títols guardonats als I Premis de l’Audiovisual Valencià amb la presència de part dels equips: ‘El desentierro’, ‘El Ermitaño’, ‘Scratch’, ‘Experiment Stuka’ i ‘TheFourthKingdom’.

El 10 de novembre es podrà gaudir de l’obra ‘Dinamarca’, de Rodolf Sirera i Josep Lluis Sirera amb direcció escènica de Carles Alfaro i producció de l’IVC. El gener de 2020 es determinarà la representació de l’obra de l’IVC i la Compañía Nacional de TeatroClásico, ‘Tirant’.

En febrer es farà un nou cicle de projeccions d’algunes de les pel·lícules que seran premiades a la segona edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià.

Així mateix, està previst programar l’actuació de Capella de Ministrers dintre de ‘Sonora, circuit de la música valenciana’ i a l’abril se celebrarà el concert del Cor de la Generalitat Valenciana i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana.

A més, tant Vilafranca com Altea acolliran en diferents moments els dos muntatges expositius fruit de les diferents adquisicions realitzades per Cultura de la Generalitat d’obres d’artistes valencians. Aquestes exposicions estan organitzades pel Consorci de Museus, igual que el projecte ‘TheWrong. Biennal d’Art Digital’. En aquest cas, es tracta de la quarta edició d’una activitat internacional en la qual han participat més de 3.000 artistes de tot el món des de 2013. Es desenvoluparà en 70 municipis valencians, de novembre de 2019 a març de 2020, i tindrà una especial presència a Altea i Vilafranca.

 

Imatge de les capitals culturals valencianes

Cultura de la Generalitat ha creat una nova imatge de la capitalitat cultural valenciana. Es tracta d’un disseny d’Anna Roig Llabata, artista plàstica i dissenyadora a l’estudi Lavalenciana de Comunicació.

Amb un marcat caràcter tipogràfic, el logotip integra les sigles CCV amb la icona dels punts de localització dels pobles en els mapes en una composició simètrica de reminiscències atàviques.

En l’aplicació com a peça commemorativa, el material escollit és la fusta d’olivera, un material noble amb un fort vincle simbòlic i ben arrelat al nostre territori. La peça s’acompanya d’una botelleta d’oli d’oliva del Maestrat per a tractar-la posteriorment, ja que la fusta d’olivera, com la cultura, és un material viu que cal alimentar per a assegurar-ne la pervivència.

Pin It on Pinterest