Select Page

Els Premis Altea de Literatura i Investigació 2019 ja tenen uns primers finalistes. El jurat encarregat de resoldre el Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil ja ha comunicat a l’organització de l’Ajuntament d’Altea quines són les tres obres seleccionades entre les quals es dirimirà el Premi de 2019. I és que els membres integrants d’aquest Jurat, Josep Manuel Escolano (Universitat d’Alacant), Immaculada Cerdà (Acadèmia Valenciana de la Llengua) i Mercè Climent (guanyadora del Premi Altea 2018 amb el llibre Murta i els minairons) han arribat a un primer consens per a la selecció de tres obres finalistes. Així doncs, l’obra guanyadora es dirimirà entre tres obres ja concretament decidides.

La primera és una novel·la juvenil que explica els darrers dies de vida d’un vell que pateix un càncer terminal, i el dilema dels membres de la família pel que fa a dir-li o no la veritat. «És una història ben plantejada, ben estructurada i ben escrita; senzilla i tendra: molt adequada per a acostar el tema de la mort als lectors joves d’una manera natural», ha comunicat el Jurat.

La segona de les finalistes és una novel·la que recrea el viatge d’uns xiquets refugiats en companyia d’alguns éssers màgics de la tradició popular autòctona: bruixes, fades, lluendos, la Quarantamaula, bubotes, dones d’aigua, l’home del sac, serps cabelludes… «Barreja molt bé la realitat —la crua realitat d’aquelles persones que han de fugir dels països que estan en guerra i que es veuen obligades a mamprendre un viatge de misèries fins a camps de refugiats mancats d’esperança—, amb la fantasia necessària perquè la vida siga una mica més màgica, dolça i suportable», valora el Jurat.

Per últim, la tercera obra amb opcions d’emportar-se el prestigiós Trofeu Aila, dels Premis Altea de Literatura i Investigació, dissenyat per l’Àrea d’Escultura de la Facultat de Belles Arts d’Altea, i els 3.000 € de dotació del Premi, és una novel·la infantil que narra les aventures d’una xiqueta de 10 anys durant el viatge que fa a Roma, amb un vaixell, en companyia del seu oncle. «És una narració divertida i plena de màgia, ja que el personatge principal té la capacitat de comunicar-se amb diferents animals: un peix, un ratolí, un gat…», han comentat els membres del Jurat.

L’obra guanyadora del Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil, convocat per l’Ajuntament d’Altea, i que un any més publicarà Aila Edicions, es coneixerà en el transcurs del Sopar de Gala dels Altea, que tindrà lloc el pròxim 13 d’abril al Palau Altea Centre d’Arts. També fins al 13 d’abril (la gala dels Premis Altea és sempre la vespra del Diumenge de Rams) caldrà esperar per a conéixer quines són les obres guanyadores dels altres premis objecte de concurs: el Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez, i el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa. El Premi Estela d’Honor, de caràcter pòstum i honorífic, en canvi, serà donat a conéixer a primeries de la setmana vinent.

Pin It on Pinterest