Select Page

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publicava divendres l’ordre (7/2019, de 25 de març), per la qual la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural acorda iniciar el procediment de declaració de monument natural a l’Aflorament Volcànic i Platja Fòssil de Cap Negret. Esta iniciativa que ara es desenvolupa parteix d’una proposta formal realitzada per l’Ajuntament d’Altea.

Per este motiu, l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, visitava ahir la zona per compartir amb els veïns i veïnes la bona notícia de l’acord de Conselleria. Acompanyaven al primer edil, Antoni Marzo, director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental; la regidora de Medi Ambient, Beatriu Nomdedeu; la regidora d’Urbanisme, Imma Orozco; el regidor d’Infraestructures, Roque Ferrer, i la regidora de Turisme, Anna Alvado. Es sumaven també a esta celebració el president de la Junta Rectora del Parc Natural de Serra Gelada, Joan Piera, biòleg i estudiós d’este enclavament, i Rafael Llorca, president de l’associació de veïns.

L’interés de l’Ajuntament i de la Conselleria per protegir este espai natural ve motivat pel seu important valor mediambiental. Com han indicat els experts, Alfonso Yébenes (geòleg) i Joan Piera (biòleg), esta zona del litoral d’Altea alberga un àrea d’indubtable interès geològic, la Cala del Soio i la seua rodalia, en la qual apareix un singular aflorament de materials volcànics, molt escassos en general en el territori valencià. En concret, entre els sediments actuals, fonamentalment les graves de la cala, afloren roques ígnies del triàsic superior i roques sedimentàries del tirrenià, tots dos amb un elevat interès científic. L’aflorament data de fa 225 milions d’anys.

L’alcalde es mostrava “molt satisfet” per esta “importantíssima notícia, llargament esperada”. “Fa molts anys que estem treballant amb l’objectiu de la seua preservació i, per això, hui és dia de compartir amb tots els alteans, i especialment amb els veïns de l’Olla, l’inici del procediment de declaració de monument natural”, assenyalava l’alcalde. En este sentit, Jaume Llinares agraïa a tots els veïns i veïnes de l’Olla la seua implicació i perseverança en la defensa de la protecció de la Cala del Soio; a la Conselleria “per haver entès la importància ecològica i mediambiental d’este paratge natural”; als experts Alfonso Yébenes i Joan Piera, “que ens han mostrat la importància d’este aflorament volcànic”, i als companys d’equip de govern “pel seu incansable treball i esforç per aconseguir el que hui celebrem”, també va tindre paraules d’agraïment a anteriors regidors i als tècnics col·laboradors.

Llinares manifestava la intenció de l’Ajuntament d’Altea de “posar en valor este indret, patrimoni de tots els alteans i alteanes”. “La protecció d’este aflorament volcànic de 200 milions d’anys, d’elevat interès científic i didàctic, generarà recursos i economia a nivell ecoturístic. Però, sobretot, -explicava l’alcalde-, el nostre objectiu és preservar el patrimoni per a les generacions venidores. Esta protecció ens permetrà afrontar de forma eficaç els reptes de conservació als quals s’enfronta un espai de la rellevància i fragilitat de la Cala del Soio”.

Al respecte, la regidora de Medi Ambient indicava que “este inici de protecció significa que s’apliquen mesures cautelars i, pertant, ja tenim eixa protecció efectiva que buscàvem per a la zona”. “Finalment, la constància i la perseverança de la societat civil, el veïnat de la Cala del Soio, que ha reclamat durant tant de temps esta protecció, ho ha aconseguit. Ara hem de continuar treballant per destinar recursos econòmics a esta protecció i fomentar la biodiversitat”, concloïaNomdedeu.

Procés per incloure el conjunt Cap Negret, Cala del Soio i les platges fòssils al’àmbit del Parc Natural de Serra Gelada

“El Cap Negret és un aflorament molt especial i únic, de gran valor científic”, així ho han qualificat els experts, Alfonso Yébenes i Joan Piera. Piera explicava que els afloraments volcànics en la nostra comunitat són molt escassos: les illes Columbretes, Cofrents i Cap Negret. Al respecte de Cap Negret assegurava que “només queda un 15% del que va ser l’aflorament volcànic de 225 milions d’anys, quan es va trencar Pangea. Per tant, és convenient valorar com es mereix l’entorn Cap Negret – Cala del Soio. La declaració de monument natural Aflorament Volcànic i Platja Fòssil de Cap Negret, que ara s’inicia, és un important guardó que dignifica i ennobleix eixe entorn”.

A més d’això, recordava que la Junta Rectora del Parc Natural de Serra Gelada i el seu entorn litoral que ell presideix va proposar en el seu moment incloure el conjunt Cap Negret, Cala del Soio i les platges fòssils al territori del Parc Natural per majoria absoluta. “Cal destacar l’interès i el bon fer de l’Ajuntament d’Altea, representat pel seu alcalde, Jaume Llinares, i per la regidora de Medi Ambient, Beatriu Nomdedeu, per aconseguir eixa integració. Estem en el procés”, informava.

Pin It on Pinterest