Select Page

Davant l’inici de la campanya del nispro, Callosa d’en Sarrià acollia en el matí d’ahir la junta de seguretat ciutadana per a la planificació i coordinació de les actuacions de prevenció del robatori d’aquesta fruita. A l’esmentada reunió assistia la regidora d’Agricultura de l’Ajuntament d’Altea, Beatriu Nomdedéu.

És la Direcció General de la Guàrdia Civil l’encarregada de la posada en marxa d’aquest pla anual de seguretat a les explotacions agrícoles pel que, la reunió ha estat presidida per la subdelegada de Govern a Alacant, Araceli Poblador; el coronel cap de la comandància de la Guàrdia Civil d’Alacant, José Hernández Mosquera; el comandant de la mateixa comandància, Antonio Darder; i l’alcalde de Callosa d’en Sarrià, Josep Saval. Així mateix, a la trobada hi han assistit autoritats dels municipis de la comarca productors de nispro, entre ells, la regidora de Medi Ambient i Agricultura d’Altea, Beatriu Nomdedéu; representants de la Guàrdia Civil, intendents caps de les policies locals dels diferents municipis afectats, com el d’Altea, Herminio Navarro i representants de les entitats agràries de la comarca, entre els que estava el President de la Cooperativa Agrícola d’Altea, Francisco Devesa.

El pla de seguretat té com a objectiu la prevenció de les accions delictives en l’àmbit rural, no només pel que fa a la sostracció del nispro, sinó també a la sostracció de material agrícola com eines i maquinària, gasoil, i fins i tot el robatori de cable de coure, que podria afectar la campanya.

Per  això s’ha previst un ampli operatiu de la Guàrdia Civil que es desplegarà a tota la comarca de la Marina Baixa i que estarà compost per efectius dels equips ROCA, USECIC (Unitat de Seguretat Ciutadana) i SEPRONA. A més, comptaran amb el suport dels Llocs limítrofs i unitats operatives de la Comandància. Els efectius es coordinaran amb la resta de Forces de Seguretat de l’Estat per vetllar per la seguretat a les explotacions agràries, especialment, durant la campanya del nispro.

Els objectius principals que persegueix el pla és el de prevenir les principals amenaces detectades per a la seguretat en les diferents zones de la comarca; el de fomentar la confiança de les persones residents i agricultors en les Forces i Cossos de Seguretat i en el desenvolupament de conductes proactives per a la denúncia de les situacions i delictes dels quals puguen ser víctimes; així com el de perfeccionar la resposta policial en la seua actuació.

Segons les dades revelades en la reunió, en el conjunt de municipis de la Marina Baixa es van registrar el 2018 un total de 27 infraccions penals, les mateixes que en 2017. Cal tenir en compte que el 2016 es van registrar 41, de manera que es manté el descens d’infraccions pel que fa a campanyes anteriors.

Des de la Direcció General de la Guàrdia Civil s’ha incidit, sobretot, en la col·laboració ciutadana per alertar els cossos de seguretat de la presència de vehicles sospitosos en les explotacions agrícoles, així com de la importància de denunciar robatoris, encara que siguen de poc valor, per tenir dades reals de l’activitat delictiva existent i per aportar informació que ajude a aclarir els actes delictius comesos en l’àmbit rural. S’ha recordat que a més de realitzar les denúncies a través dels llocs de comandament de la Guàrdia Civil, també es poden realitzar a través de la pàgina web oficial del cos (www.guardiacivil.es) i a través de l’aplicació mòbil gratuïta Alertcops.

La necessitat d’aportar el DATA

D’altra banda, s’ha tornat a insistir en la necessitat de portar el document d’acompanyament i Traçabilitat Agrícola (DATA) perquè els agricultors puguen acreditar davant les autoritats competents la traçabilitat del producte durant la campanya del nispro.

El DATA és el document oficial que acompanya l’expedició de productes agraris des del seu origen en l’explotació agrària al seu primer destí, acreditant la traçabilitat d’aquests productes en la seua primera comercialització.

El document cal acreditar-ho en expedicions de més de 20 quilos, pes mínim a partir del qual ja no es considera autoconsum. Els agricultors i empreses agràries han de facilitar el DATA als treballadors que tinguen contractats per traslladar els seus productes. Quan el trasllat des de l’origen a la destinació siga realitzat amb els mitjans propis de l’agricultor o empresa agrícola no serà necessari, de manera que només estaran afectats els productors agraris amb destinació a la comercialització per tercers.

Pin It on Pinterest