Select Page

El patrimoni artístic i cultural de l’Ajuntament d’Altea augmenta amb la donació de dos quadres de Navarro Ramón per part del seu nebot i hereu, Javier Barrio.

El propi alcalde d’Altea, Jaume Llinares, i el regidor de Cultura, Diego Zaragozí, van recollir les obres personalment i van manifestar a Barrio i a la seua família l’agraïment del poble d’Altea per la seua cordialitat i generositat, seguint el compromís de son tio cap al poble on va nàixer.

Les dos obres donades pertanyen al gènere paisatgista, van ser pintades per l’autor l’any 1942, i retraten un paisatge d’Altea (55×66 cm) i un de Collioure (França) (46×55 cm), on Navarro Ramón va viure exiliat al començament de la guerra civil espanyola. La técnica emprada als dos és l’oli sobre tela.

Estos quadres completaran la diversitat de la col·lecció municipal, que compta amb un important nombre d’obra abstracta que l’autor va donar a l’Ajuntament l’any 1985, i la faran més rica i important.

El passat mes de juliol l’Ajuntament va dedicar a Navarro Ramón l’exposició més important que Altea li havia dedicat mai. Una mostra retrospectiva formada per quaranta obres entre olis, dibuixos i litografies. Obres figuratives i abstractes que abastaven des dels seus inicis; la primera obra era de l’any 1929, fins la dècada dels 80, última etapa creativa de l’autor. L’obra central de la mostra, ‘’Et Venjarem’’ (1937), va ser el quadre que Navarro Ramón va exposar al Pavelló de la República durant l’Exposició Internacional de París de 1937. Esta obra, encarregada a l’autor alteà pel valencià Josep Renau, es va exposar al costat de ‘’El Guernica’’, de Pablo R. Picasso, i ‘’Els Segadors’’, de Joan Miró, entre d’altres.

‘’Et Venjarem’’, propietat del Ministeri de Cultura, va arribar a Altea procedent del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Este quadre tan sols s’havia mostrat al públic en dues ocasions prèvies, en l’esmentada Exposició Universal i al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (Madrid) l’any 1987. Per a esta ocasió tan especial es van restaurar el marc i la tela.

Pin It on Pinterest