Select Page

Vicenta Pérez, regidora de Normalització Lingüística: ‘’No discriminem per motius d’idioma’’

 El dia 21 de febrer es celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna i per a celebrar-ho, des de la Regidoria de Normalització Lingüística de l’Ajuntament d’Altea, s’ha realitzat la Llibreta de notes i recursos lingüístics.

Segons Vicenta Pérez, regidora de l’àrea, “aquesta llibreta és una ajuda per a que qui vulga millorar amb la seua parla i escriptura, tinga a mà les informacions bàsiques. Es repartirà a alumnat de l’Escola d’Adults que assisteixen a valencià i també hi haurà a l’Ajuntament per a qui vulga tindre-la”.

Durant els últims 20 anys, la UNESCO ha celebrat el Dia Internacional de la Llengua Materna amb l’objectiu de preservar la diversitat lingüística i promoure l’educació plurilingüe basada en la llengua materna.

La diversitat lingüística es troba cada vegada més amenaçada amb un major nombre de llengües que desapareixen. L’objectiu general del Dia Internacional de la Llengua Materna és promoure una educació plurilingüe per a la ciutadania global.

La regidora de normalització lingüística informa que: “a partir de la pròxima setmana, les persones interessades podran passar per l’Ajuntament –en horari d’atenció al públic–, al Departament de Normalització Lingüística i arreplegar la seua llibreta fins que s’esgoten les existències, no vos quedeu sense!” .

El Dia Internacional de la Llengua Materna s’origina en 21 de febrer de 1952 quan en Bangla Desh un grup d’estudiants demanaven que la seua llengua materna, el bengalí, fóra reconeguda com a llengua oficial. Davant aquest fet, la policia va obrir foc i va donar mort a tres joves: Abul Barkat, Rafiquddin Ahmed i Shafiur Rahman. Quatre anys després en la Constitució de Pakistan, el Bengalí i l’Urdú van ser declarades llengües oficials de Pakistan.

Al Canadà, l’organització anomenada ‘’Amants de la Llengua Materna del Món’’, integrada per parlants d’anglès, kutchi, cantonès, alemany, filipí, bengalí, hindú, en 1999, van exhortar a l’ONU i a la UNESCO a declarar el 21 de febrer com el Dia Internacional de la Llengua Materna. Posteriorment, en acord amb el Ministre d’Educació del Govern de Bangla Desh, van reafirmar la proposta a la UNESCO, adoptant-se així aquesta històrica resolució. La decisió que el 21 de febrer fora el Dia Internacional de la Llengua Materna, va ser adoptada per unanimitat en la 30 Conferència General de la UNESCO, realitzada el 17 de novembre de 1999.

Pin It on Pinterest