Select Page

El 45 Certamen Internacional de Bandes de Música Vila d’Altea s’ha celebrat aquest dissabte 1 de desembre a Palau Altea. La Societat Filharmònica Alteanense –SFA– va ser l’encarregada d’organitzar el certamen amb el patrocini de l’Ajuntament d’Altea. Enguany han concursat tres bandes simfòniques, i el lema del certamen ha sigut “una dóna del poble”, amb el qual la SFA ha posat en valor la figura de l’escriptora vinculada a Altea, Carmelina Sánchez Cutillas com un model de lluita per la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

Les bandes a concurs d’aquesta 45 edició del CIM van ser la Banda Simfònica Municipal de Sibaté, provinent de Colòmbia, amb 50 músics, dirigits per Diego Rivera Vásquez. La Associãção Banda dos Bombeiros Voluntários de Esposende, de S. Paio de Antas a Portugal, que va comptar amb 80 músics, dirigits per Diogo Costa i la Societat Musical “L’Artística”, de Bunyol –València–, amb 135 músics. En aquesta edició, les bandes van haver d’interpretar un pasdoble de presentació i una obra de lliure elecció, a més de l’obra obligada “Remembrance”, del compositor valencià Carlos Pellicer. Aquesta primera simfonia per a banda simfònica es va construir a partir de la novel·la “Matèria de Bretanya” de l’autora Carmelina Sánchez Cutillas, un llibre de referència per a tots els alteans.

El certamen va començar amb la Banda Simfònica Municipal de Sibaté, que va interpretar “Paisaje Andino”, de Luis Antonio Bastidas, com a obra de presentació i “Suite Num. 2”, de Victoriano València Rincón, com a obra lliure. Pel seu costat, la Associãção Banda dos Bombeiros Voluntários de Esposende va representar el “Pasodoble desconcertante, Op.1”, obra pròpia que va emprar a manera de presentació i “Andròmeda”, de Saül Gómez Soler, com a obra lliure. Finalment, la Sociedad Musical “La Artística”, dirigida per Henrie Adams, va interpretar “Música y vinos”, de Manuel Morales Martínez, com a pasdoble de presentació i “Music for Prague 1968”, de Karel Husa, com a obra lliure.

La Banda Simfònica de la Societat Filharmònica Alteanense, fora de concurs, va clausurar el certamen. Sota la direcció de Jaume F. Ripoll Martins, va representar el pasdoble “Chama”, de Martínez Gallego i “*Oryza, Gastronomic Fantasy for Symphonic Band, Op. 93”, de Ramon Garcia i Soler.

Per primera vegada en la història del certamen, el jurat va estar compost per tres dones, actuant com a presidenta la flautista alteana Júlia Gállego i dues vocals: la catedràtica de Composició i Instrumentació del Real Conservatori Superior de Música de Madrid, Teresa Català i la directora suïssa Isabelle Ruf-Weber.

El jurat va atorgar el Trofeu SFA i el premi “Vila d’Altea”, dotat amb 6.000 euros, a la Sociedad Musical “La Artística”, després d’obtenir un total de 281 punts. En segon lloc, la Associãção Banda dos Bombeiros Voluntários de Esposende, que va reunir 242 punts, va ser premiada amb una aportació econòmica de 3.000 euros per la seua participació, així com la Banda Sinfónica de Sibaté, que va ocupar el tercer lloc en aconseguir 166 punts.

A més, la Sociedad Musical “La Artística” de Bunyol va ser guardonada amb el Corbatí d’Or, després d’obtenir per tercera vegada el primer premi del CIM Vila d’Altea. El seu director, Henrie Adams, va aconseguir l’Esment d’Honor en obtenir una puntuació superior a 250 punts i va obtenir la Batuta d’Or després d’aconseguir en tres ocasions –2000, 2009 i 2018– el primer premi amb esment d’honor.

Finalment, el premi al Millor Solista, consistent en un diploma acreditatiu, va ser atorgat a Onata Voiceu Silva, de la Banda Sinfónica Municipal de Sibaté.

Pin It on Pinterest