Select Page

En el matí de dissabte passat, 24 de novembre, van tindre lloc a la Casa de Cultura d’Altea les xarrades ‘Orígens de la Muixeranga i presentació de la Colla’, a càrrec de Paqui Cano, Bea Sellés i Modest Pascual i ‘Músiques per a les muixerangues: passat, present i futur’ pel cantant i compositor Vicent Torrent, fundador d’Al Tall i el dolçainer i compositor Ferran Navarro. Amb estes conferències es van finalitzar les Jornades sobre el Patrimoni Cultural i Natural d’Altea organitzades per les regidories de Cultura, Medi Ambient i Urbanisme.

L’activitat va estar organitzada per l’Ajuntament d’Altea i la Colla Muixeranga Marina Baixa sobre la música que acompanya l’activitat muixeranguera. A l’acte va assistir l’alcalde, Jaume Llinares, en representació de l’Ajuntament i va ser l’ocasió per presentar la colla i convidar els assistents a unir-se.

L’encarregada d’obrir la xarrada va ser Bea Sellés, alteana i membre de la colla, qui va donar pas a les paraules del president Modest Pascual que va explicar breument la trajectòria de la colla a la nostra comarca. Després, van seguir el torn les ponències dels músics convidats: Vicent Torrent i Ferran Navarro.

Vicent Torrent, etnomusicòleg i membre del grup Al Tall, va exposar la part més teòrica del tema, amb una visió de la nostra música tradicional des dels anys 70 fins a l’actualitat. El músic ha participat en la recuperació de bona part del nostre patrimoni sonor i ha composat moltes cançons seguint l’estil tradicional. Va mostrar una panoràmica general de l’estat de la nostra música en l’actualitat i en temps passats, relacionada amb la situació social, política i lingüística de cada moment.

Per la seua banda, Ferran Navarro, dolçainer i fundador de la colla Estrella roja de Benimaclet, va mostrar la part més pràctica. Ho va fer amb exemples il·lustrats –amb vídeos i imatges- de les músiques que han acompanyat la formació de figures humanes al llarg del temps. Algunes d’elles s’han trobat en partitures antigues ja en desús, i altres han patit un procés de transformació pel que fa a la instrumentació o algun altre factor per adaptar-les a la realitat actual de cada població. El tema, desconegut en gran part pel públic general, va oferir una gran quantitat de dades i possibilitats al voltant de les melodies i ritmes que acompanyen la formació de muixerangues. Més enllà de la coneguda Muixeranga d’Algemesí, de nord a sud de les poblacions valencianes s’han emprat melodies que han tingut la mateixa funció, la majoria d’elles oblidades. Aquest procés de recuperació i tornada a posar en valor de tantes músiques perdudes es va reivindicar des de la xarrada.

Tant Vicent Torrent com Ferran Navarro van deixar constància que ‘’la nostra cultura popular amaga una riquesa que no podem deixar perdre’’. Tots dos van assenyalar que tot i que és una qüestió lenta, ‘’iniciatives com la de la Colla Muixeranga Marina Baixa contribueixen a la difusió d’aquells sabers que ens pertanyen a tots i no podem arraconar’’.

En acabar l’acte, els dolçainers de la colla Estrella roja, presents a l’acte, alguns components de la Colla el Pinyol de Callosa i la Muixeranga Marina Baixa van realitzar una exhibició de figures acompanyades per la música de dolçaina i tabal a la plaça Francisco Pérez Devesa.

Pin It on Pinterest