Select Page

Divendres passat, la Unió d’Artesans d’Altea presentava, davant d’una representació dels diferents grups municipals, amb l’edil de Cultura Diego Zaragozí al capdavant, un projecte de renovació de la imatge de la Mostra d’Artesania basat principalment en el canvi d’estands.

Després de 35 anys de camí de la Mostra d’Artesania, una de les fires d’artesania més destacades del territori nacional, UNART ha decidit que ha arribat l’hora de renovar la seua imatge per seguir sent referent i per això ha encarregat un projecte avantguardista a l’estudi alteà d’arquitectes Ji.

Com explicava l’edil de Cultura, “els components de UNART han presentat als cinc grups polítics de l’Ajuntament una proposta de canvi de les casetes per a la Mostra d’Artesania d’Altea que amb anterioritat havien presentat als tècnics municipals per veure si compleixen els requisits establerts ja que la Mostra està dins d’un BIC, Bé d’Interès Cultural”. “UNART i la regidoria de Cultura entenem que és un canvi prou important perquè siga aprovat per unanimitat i en principi sembla que tots estem d’acord que el projecte que ens han presentat és bonic, innovador i un projecte que pot donar una millora estètica important a la Mostra d’Artesani “; afegia Diego Zaragozí.

En representació de UNART, Lucía Lorente, tresorera de l’Associació i Luis Rama, president, comentaven el motiu que els ha portat a posar en marxa aquest projecte de noves casetes per a la Mostra. Lucía indicava que “ja portàvem temps donant-nos-en que necessitava un canvi d’imatge. S’han complert 35 anys de la Mostra d’Artesania. Sempre ha estat a nivell estatal una fira de referent on la mateixa estètica en principi es va copiar a altres fires i ha arribat al punt que s’han unificat totes les imatges i el públic no sap diferenciar i al que és una fira d’artesania d’alt nivell del que és una fira d’artesania d’importació, revenda i altres. Llavors d’aquesta manera el que volem és tornar a donar-li importància a la Mostra i que seguisca sent una fira capdavantera tant a nivell estètic, amb un disseny actual i renovat, com a nivell dels productes que són de Altea qualitat, de molta manipulació i totalment artesans “.

Pel que fa als canvis proposats, Lorente assenyalava que “els principals canvis van a ser a nivell estètic, donar una bona imatge de disseny, qualitat i actualitat perquè quan la gent veja la Mostra es sorprenga, li vinga de gust acostar-se als llocs a veure quins materials s’ofereixen, gràcies a la mateixa estètica de la fira, però sobretot, el que es pretén és actualitzar-la, que es presente una imatge d’artesania actual i de qualitat i això ho anem a aconseguir de dues maneres. Una, gràcies al projecte que ens està fent els arquitectes de l’estudi Ji i dos, amb un seguit de canvis que farem l’associació a nivell intern per refrescar la Mostra d’Artesania “.

“Tenim molt en compte que el Poble Antic d’Altea és un Bé d’Interès Cultural i qualsevol estructura que es pose ha de complir diferents requisits com ara que els materials utilitzats estiguen d’acord amb l’entorn. Per això hem sol·licitat l’ajuda d’un estudi d’arquitectes que són joves, donen una imatge fresca i molt professionals “; aclaria Lucía Lorente, artesana i secretària de UNART.

Finalment, l’arquitecte Jordi Frias, especificava que “el més important és que la peça s’ha pensat no com un lloc, sinó com un mini edifici d’arquitectura efímera. Ha de ser una peça que es munte i desmunte i sobretot a nivell conceptual és una peça que s’ha creat per a Altea. S’ha tingut en compte l’entorn, els seus colors, els seus materials i la tradició”.

Pin It on Pinterest