Select Page

Jaume Llinares: ‘’És una ocasió importantíssima i molt emocionant. Estàvem en deute amb Juan Navarro Ramón. I esta és l’exposició més important que Altea ha dedicat mai al pintor alteà’’.

 Una festa de l’art i la cultura va ser el passat divendres la presentació al públic de l’emblemàtica obra, ‘’Et Venjarem’’ (1937), del pintor alteà Juan Navarro Ramón. Palau Altea acollia, davant una gran expectació, als més de cent assistents que van fer costat a la presentació d’esta peça pictòrica, emmarcada en l’exposició retrospectiva que li dedica l’Ajuntament d’Altea a l’autor. Entre ells, diversos representants i càrrecs institucionals i de l’àmbit cultural. L’acte va estar presidit per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares; al que van acompanyar Javier Barrio, nebot i hereu de l’autor; el regidor de Cultura, Diego Zaragozí; el director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, Joan Borja; la comissària de la mostra, Isabel Martínez, i la il·lustradora del llibre dedicat a l’autor, Anna Medina.

La comissària de l’exposició donava els detalls sobre la mostra, que està formada per quaranta obres de Navarro Ramón, entre olis, dibuixos i litografies. Les peces són figuratives i abstractes, i van des dels seus inicis; la primera obra és de l’any 1929, fins la dècada dels 80, última etapa creativa de l’autor. Les obres abstractes van ser donades per l’autor a l’Ajuntament el 1985, i l’obra figurativa està cedida per la família per l’ocasió.

Jaume Llinares es mostrava molt emocionat davant l’acollida i el suport del públic a este acte. ‘’Hui complisc un somni. És una ocasió importantíssima i molt emocionant. Altea li devia esta exposició a Juan Navarro Ramón, i hui paguem el deute cultural que el seu poble natal tenia amb l’excepcional autor d’avantguarda. Esta és l’exposició més important que Altea ha dedicat mai a l’autor alteà’’.

Sobre ‘’Et Venjarem’’, assenyalava que ‘’és una obra colpidora, amb una paleta de colors extreta de la guerra i el dolor de la mateixa’’. L’obra, que mostra uns combatents amb esperit de venjança davant el cadàver d’un company de files, es va crear en plena Guerra Civil en un context polític molt complicat que va influir en Navarro Ramón per a la seua creació.

Jaume Llinares va destacar que la intenció de l’Ajuntament d’Altea és ‘’posar en valor la gran figura que va ser Juan Navarro Ramón en el context històric que va viure i situar el seu nom al nivell que li correspon a l’art espanyol i internacional’’.

Així mateix, va dedicar paraules d’agraïment a la família de Navarro Ramón, i a les persones i institucions que ‘’han fet possible que hui estiguem davant una de les obres més singulars i importants de l’autor i de la història de l’art espanyol’’.

‘’Altea ha sigut durant molts anys un referent al món de l’art i hem de continuar apostant per la projecció del nom d’Altea lligat a l’art i la cultura, i esta mostra que hui s’inaugura així ho manifesta’’, concloïa l’alcalde.

El regidor de Cultura, Diego Zaragozí, es mostrava molt satisfet per l’èxit de la convocatòria i el suport que el públic dedicava a Navarro Ramón. El regidor va explicar com es va gestar esta exposició, ‘’que naix de l’interés de l’Ajuntament per mostrar al públic l’obra de Navarro Ramón, i els projectes que sorgeixen del Máster en Comunicació i Mediació Cultural, de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, que s’imparteix a Altea’’. Zaragozí també recordava totes les activitats i reconeixements que l’Ajuntament d’Altea ha portat a terme, en estos tres últims anys, al voltant de la figura de Navarro Ramón, gràcies al suport de la família, com ara les donacions de part de l’obra i l’arxiu de l’autor a l’Ajuntament d’Altea; les conferències que se li han dedicat; l’exposició retrospectiva a la Fundació Frax (2017) i l’Estela d’Honor que se li va entregar, de forma pòstuma, als passats Premis Altea de Literatura i Investigació.

Joan Borja es va referir al complicat context bèl·lic en el que es va crear ‘’Et Venjarem’’ i la projecció internacional que va tindre l’obra, exposada a París, en plena Guerra Civil Espanyola, juntament amb els autors amb més renom del moment. ‘’Els alteans i alteanes tenim raons per a l’alegria, perquè tindrem l’oportunitat d’admirar de prop este quadre tan impactant. És una obra especial on predomina el color de la mort. ‘El Guernica valencià’ torna a casa i és un instant històric’’, assegurava Borja.

El torn de parlaments el finalitzava Javier Barrio, nebot i hereu de Navarro Ramón, que va agrair a l’Ajuntament d’Altea el treball realitzat per posar en valor l’obra de son tio i mostrar-la als alteans i alteanes i al públic en general.

 ‘’Et Venjarem’’ només s’ha mostrat al públic en tres ocasions: a Paris (1937), Madrid (1987) i a Altea (2018).

L’obra central de la mostra, ‘’Et Venjarem’’ (1937), va ser el quadre que Navarro Ramón va exposar al Pavelló de la República durant l’Exposició Internacional de París de 1937. Esta obra, encarregada a l’autor alteà pel valencià Josep Renau, es va exposar al costat de “El Guernica”, de Pablo R. Picasso, i “Els Segadors”, de Joan Miró, entre d’altres.

‘’Et Venjarem’’, propietat del Ministeri de Cultura, arriba a Altea procedent del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), i romandrà al municipi fins a la tardor. Este quadre tan sols s’ha mostrat al públic en dues ocasions prèvies, en l’esmentada Exposició Universal i al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (Madrid) l’any 1987. Per a esta ocasió tan especial s’han restaurat el marc i la tela.

La generositat dels hereus de Navarro Ramón cap a Altea

Al mateix acte de inauguració de l’exposició, es va signar el document de donació de 25 litografies del fons de la família de l’autor a la vila d’Altea, que  també formen part de l’exposició. Estes litografies, que s’incorporen al patrimoni artístic municipal, es mostraran en successives exposicions i també s’incorporaran a les distintes dependències de l’Ajuntament i de la Casa de Cultura, com és desig del nebot i hereu de l’artista.

 Presentació del llibre infantil ‘’Navarro Ramón. Història d’un pintor alteà’’

L’homenatge a Navarro Ramón es va completar amb la presentació del llibre infantil ‘’Navarro Ramón. Història d’un pintor alteà’’. El llibre ha estat escrit per la pròpia Isabel Martínez amb les il·lustracions d’Anna Medina. És una obra didàctica, editada en valencià, castellà i anglès, per donar a conèixer la figura, vida i obra de l’artista alteà entre els més menuts.

En paraules de la comissària, ‘’este llibre suposa una altra forma de divulgar l’obra de l’autor. Ajudarà als xiquets i xiquetes d’Altea a comprendre l’envergadura de l’artista alteà’’. La il·lustradora va explicar el procés creatiu del llibre, que ha sigut ‘’un aprenentatge per tal d’aprofundir en l’obra i vida d’este autor’’. A través del collage i l’aquarel·la s’han inclòs les obres de Navarro Ramón completades amb les il·lustracions que s’han creat per al llibre.

Pin It on Pinterest