Select Page

L’acte inaugural de la mostra, el dia 20 de juliol, inclourà la presentació del llibre infantil ‘’Navarro Ramón, historia d’un pintor alteà’’ i la donació de 25 litografies del fons de la família de l’autor a l’Ajuntament d’Altea

L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, ha presentat este matí l’exposició retrospectiva del pintor alteà, Joan Navarro Ramón, que l’Ajuntament d’Altea dedica al reconegut artista d’avantguarda. Han acompanyat a l’alcalde el regidor de Cultura, Diego Zaragozí, i la comissària de la mostra, Isabel Martínez.

L’exposició s’inaugurarà el 20 de juliol a Palau Altea i estarà formada per quaranta obres de l’autor entre olis, dibuixos i litografies, tant abstractes com figuratives -algunes de propietat municipal, donades per l’autor a l’Ajuntament, i d’altres cedies per la família per a l’ocasió-. Entre elles es presentarà al públic la que serà l’obra central de la mostra ‘’Et Venjarem’’ (1937), el quadre de Navarro Ramón exposat al Pavelló de la República durant l’Exposició Internacional de París de 1937, al costat de les obres de Pablo R. Picasso “El Guernica” i “Els Segadors” de Joan Miró. Esta serà la peça central de tota la mostra. ‘’Et Venjarem’’ va arribar a Altea dimarts passat, procedent del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), i propietat del Ministeri de Cultura, i romandrà al municipi fins a la tardor.‘’Et Venjarem’’ tan sols ha estat mostrada en dues ocasions prèvies, en l’esmentada Exposició Universal i al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (Madrid) l’any 1987. A més, per a esta ocasió s’han restaurat el marc i la tela.

Jaume Llinares ha manifestat que la intenció de l’Ajuntament d’Altea és posar en valor la gran figura que va ser Juan Navarro Ramón en el context històric que va viure i situar el seu nom al nivell que li correspon a l’art espanyol. L’alcalde ha definit Navarro Ramón com ‘’el pintor nascut a Altea més important a nivell internacional, reconegut tant dins com fora de les nostres fronteres; però que fins ara no ha tingut la repercussió mediàtica d’altres contemporanis seus amb una trajectòria pictòrica de similar envergadura’’. L’alcalde ha assenyalat que ‘’no serà fàcil contemplar una exposició sobre l’autor d’esta envergadura, i a Altea tindrem l’oportunitat de gaudir-la’’.

Al mateix acte de inauguració de l’exposició tindrà lloc la donació de 25 litografies del fons de la família de l’autor a la vila d’Altea, que  també formaran part de l’exposició. ‘’Un gest de la generositat que els hereus de l’autor continuen tenint cap al poble d’Altea i que vullc agrair sincerament’’, ha destacat l’alcalde.

Completarà l’homenatge a Navarro Ramón la presentació del llibre infantil ‘’Navarro Ramón. Història d’un pintor alteà’’, durant la inauguració de l’exposició. El llibre ha estat escrit per la pròpia Isabel Martínez amb les il·lustracions d’Anna Medina. És una obra didàctica, editada en valencià, castellà i anglès, per donar a conèixer la figura, vida i obra de l’artista alteà entre els més menuts.

Diego Zaragozí ha posat l’accent en l’important nivell de l’exposició que acollirà Palau Altea. I ha recordat que arran de l’entrega, de forma pòstuma, a Navarro Ramón del Premi Estela d’Honor dels Premis Altea de Literatura i Investigació, el passat mes de març, es va posar en marxa el projecte d’esta exposició.

Per la seua banda, Isabel Martínez s’ha referit al ardu treball documental i de gestió que ha suposat esta mostra i aconseguir que ‘’Et Venjarem’’ poguera traslladar-se a Altea des del MNAC, més de quatre mesos, que es materialitzaran el dia 20 de juliol. En paraules de Martínez, ‘’esta exposició és el reconeixement que un autor de la seua talla mereix, un artista més conegut fora de les nostres fronteres que ací’’. La comissària de la mostra assegurava que ‘’este esdeveniment serà una oportunitat perquè alteans i alteanes coneguen i gaudisquen el patrimoni artístic del nostre poble’’. A més, ha anunciat que s’editarà un catàleg de la mostra, seguint la línea d’altres exposicions organitzades per l’Ajuntament i així crear una col·lecció amb els pintors del fons artístic de l’Ajuntament d’Altea.

A més, les gestions que s’han engegat per mostrar el quadre a Altea, donaran pas a futures exposicions de ‘’Et Venjarem’’ i d’altra obra de l’autor als més destacats museus d’art contemporani de l’Estat com ara: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), l’IVAM (Institut Valencià d’Art Modern) i la Fundació Frax. ‘’Exposar la seua obra a estos museus situarà a Navarro Ramón a una perspectiva internacional, i des de l’Ajuntament d’Altea col·laborarem amb tots ells  perquè la figura de l’autor alteà aconseguisca la rellevància que mereix i, d’aquesta forma, recuperar també la presència d’Altea en el món de l’art’’, remarcava Jaume Llinares.

Finalment, l’alcalde, el regidor i la comissària han convidat els alteans i alteanes i visitants a participar d’aquesta festa de l’art i la cultura que es celebrarà el pròxim dia 20 de juliol a Palau Altea.

Pin It on Pinterest