Select Page

Amb esta declaració els Arbrets de Sant Joan, Sant Roc i Sant Lluís comptaran amb una especial protecció

La Comissió Tècnica per a l’Estudi i Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de la Direcció General de Cultura i Patrimoni ha decidit aprovar que es procedisca a la incoació de la declaració de la Festa dels Arbrets d’Altea com a Bé de Rellevància Local (BRL). Així ho comunicaven ahir oficialment l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, juntament amb Antonio Bravo, subdirector general de Patrimoni Cultural i Museus, en una roda de premsa on també hi van assistir, el regidor de Cultura, Diego Zaragozí; el regidor de Festes, Vicent Ripoll i el Cap del Servei Territorial de Cultura, José Antonio López.

‘’La tramitació pertinent culminarà en pocs dies amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Des d’eixe moment les distintes festes de l’Arbret d’Altea (Sant Joan, Sant Roc i Sant Lluís) comptaran amb totes les proteccions que corresponen als BRL’’, assegurava Antonio Bravo.

L’alcalde d’Altea agraïa als responsables de Conselleria de Cultura el seu interès per la nostra festa i la declaració de la Comissió Tècnica encarregada la declaració de la Festa de l’Arbret com a BRL. ‘’És un dia de goig i una notícia molt esperada per a tots els alteans i alteanes, i especialment per a l’especial protecció de les festes dels barris del Fornet, Sant Roc i Sant Lluís’’. Jaume Llinares destacava el component cívic, social, lúdic, turístic i patrimonial de la festa de l’Arbret i ‘’este nomenament és un motiu de satisfacció per al poble d’Altea, el nostre patrimoni i la nostra cultura’’. En este sentit, l’alcalde manifestava que ‘’la cultura és un valor que cal destacar i volem que siga el punt de partida per a totes les iniciatives municipals, així com el Turisme, el nostre sector bàsic. Amb anuncis com el de hui de protecció del patrimoni li donem un contingut cultural més al nostre poble i al nostre turisme, i ens anima a seguir treballant perquè Altea siga capdavantera en la protecció del nostre patrimoni al País Valencià’’.

José Antonio López va explicar que la proposta de declarar Bé de Rellevància Local les festes de l’Arbret d’Altea, ‘’és perquè representen les festes arbòries que durant la primavera i l’estiu celebren la fertilitat de la terra mitjançant la plantació d’un arbre, en una celebració que reforça el vincle dels joves amb la seua localitat, en el seu esforç col·lectiu de transportar i plantar el xop. Cadascuna d’aquestes festes és particular d’una de les demarcacions del poblament tradicional d’Altea: el barri del Fornet, al nucli antic, la partida de l’Horta i la Partida del Barranquet’’. A més, López destacava l’important valor etnològic de la festa en molts aspectes, com ara la identitat generacional d’esta tradició que s’ha mantingut de generació en generació fins a l’actualitat; la identitat de poble i de barri; la identitat valenciana; la música, a través de les interpretacions de la dolçaina i del tabal; les muixarangues; els colors de la senyera i el patrimoni gastronòmic vinculat a esta festa.

Finalment, els regidors Diego Zaragozí i Vicent Ripoll coincidien en agrair a totes les persones i col·lectius que han fet possible esta declaració de BRL, com ara la Conselleria de Cultura, l’Associació ‘’Amics de l’Arbret’’, l’historiador Jesús Navarro i, especialment el treball previ d’investigació i documentació sobre la festa de l’Arbret que ha realitzat l’arxiver municipal, Pere Soler.

Pin It on Pinterest