Select Page
  • L’escriptor, historiador i investigador alteà serà reconegut amb el primer Premi Estela d’Honor 2017

Reunida la comissió coordinadora dels Premis Altea de Literatura i Investigació 2017, amb la presidència de Diego Zaragozí, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Altea, s’ha acordat per unanimitat atorgar el Premi Estela d’Honor d’aquesta primera edició «a la memòria de l’escriptor, historiador i investigador alteà Ramón Llorens Barber».

Entre els motius consignats per a concessió del premi honorífic a aquest il·lustre alteà destaca, precisament, «la creació i l’organització del premi «Altea», de literatura infantil, des de 1981 a 1985», que són un clar i prestigiós antecedent dels actuals Premis Altea. Igualment, amb el reconeixement i l’homenatge a la figura de Ramón Llorens els Premis Altea 2017 volen memorar i reconéixer «la gran labor que l’autor alteà va dur a terme al llarg de la seua vida com a investigador i historiador, i l’elaboració d’obres de gran valor, que encara ara continuen sent de referència inexcusable per a l’estudi històric d’Altea», així com també «la creació i la consolidació de la Biblioteca Pública d’Altea l’any 1982», o el fet de participar «com a membre actiu en diverses comissions i projectes culturals alteans».

El Premi Estela d’Honor dels Premis Altea de Literatura i Investigació s’ha concebut per a reconéixer la memòria dels creadors o els escriptors alteans que, ja desapareguts, van destacar i excel·lit vitalment en l’àmbit de la literatura o de la investigació. En la primera edició dels Premis Altea, s’ha volgut reconéixer, en aquest sentit, a més de la dedicació esmerçada per Ramón Llorens en l’organització dels històrics premis «Altea», també el paper central que va assumir en relació amb l’estudi de la història local i comarcal.

A més d’una intensa i fèrtil dedicació a la premsa diària, Ramón Llorens Barber (1931-2004) va publicar títols com Diccionario de Altea y sus cosas: síntesis y breviario de vocablos alteanos (1983) Estampas al paso, retazos y retozos por los vericuetos de 1984 (1985), Refranero de los frutos del campo (1986), Altea 1896-1955: álbum familiar de la memoria de Altea (1986, conjuntament amb Lluís Fuster i Pedro Juan Orozco), Historia de Altea. S. XVIII (1988), Altea descubierta. Apuntes históricos (1991), Vida y obra de un escultor alteano: Antonio Moltó y Such (Altea 1841-Granada 1901) (1992), Altea: la mar y sus gentes (1995, conjuntament amb Lluís Fuster i Pedro Juan Orozco), El Condestable Zaragoza. Francisco Zaragoza y Such (1875-1898): crónica de la vida y del heroísmo de un marino benidormense (1997) o La prensa en la Marina Baixa (1882-1999) (2008, obra pòstuma completada per la seua filla Cristina Llorens).

El lliurament del Premi Estela d’Honor a la família de Ramón Llorens es farà efectiu el pròxim 8 d’abril, al Palau Altea Centre d’Arts, durant la gala de lliurament dels Premis Altea 2017.

Pin It on Pinterest