Select Page
  • Al finalitzar la conferència tindrà lloc una construcció humana a la Plaça del Mestre de la Música

La Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Altea i La Càtedra Anetta Nicoli de la Universitat Miguel Hernández han programat per al dijous, 23 de març, a les 20 h a la Biblioteca Municipal de la Casa de la Cultura la xerrada ‘’Del Ball de Valencians a la Muixeranga’’. A més, al finalitzar la conferència tindrà lloc una construcció humana a la Plaça del Mestre de la Música.

La xerrada tractarà sobre l’origen història i evolució dels darrers anys a l’actual expansió de les muixerangues i estarà a càrrec de Saül Ortolà, membre fundador de la Muixeranga de Pego i actual cap tècnic (Mestre) i de Salvador Vila, investigador i membre actiu al món de les muixerangues des de 1999, Mestre de Balls de la Muixeranga de Pego i Coordinador de muixeranga.info canal de notícies muixerangueres.

Salvador Vila va investigar la intervenció del dolçainer gandià Tomàs Marzal en la commemoració del Bicentenari de la Puríssima Xiqueta a Benissa (1884) i treballa per aclarir la causa de la pervivència dels balls a les festes de Gandia a finals del segle XIX i la seua posterior desaparició. Basat en aquestos treballs va publicar un article amb motiu de la primera Diada Muixeranguera de Gandia. També és coautor de la comunicació al primer Simposi Casteller “El Moviment de Recuperació de les Muixerangues”. 

Ortolà i Vila han investigat junt amb l’historiador i escriptor Joan Bofarull sobre fotos antigues amb muixeranga a la Marina Alta. Als de Pego els ha servit la descoberta d’aquestes imatges per a recuperar figures que antigament es bastien a la nostra comarca veïna. Junt a altres membres de la Muixeranga de Pego des del 2008 també es dediquen a recórrer les comarques del sud per fer divulgació i difusió del Moviment de Recuperació de les Muixerangues, amb xerrades i tallers pràctics a escoles, instituts i associacions culturals o festives.

La nostra localitat compta amb una comissió promotora de la Muixeranga d’Altea que participaran en l’acte posterior. 

Pin It on Pinterest