Select Page

Divendres passat s’inaugurava l’exposició d’Eberhard Schlotter ”Vida por el arte, arte lleno de vida’’ que acollia la sala Pedro Delso de la Fundación Frax, fruit del conveni entre aquesta i la Fundació Eberhard Schlotter Altea.

La mostra és la més àmplia retrospectiva que s’organitza sobre l’obra de l’artista alemany Eberhard Schlotter fora del seu país, i es podrà visitar fins al 21 de maig. Es tracta d’una exposició de 124 obres que abasten part de la seua trajectòria des dels anys 50 fins al final de la seua vida artística.

L’exposició inclou olis, aiguaforts, aquarel·les, litografies, dibuixos i gravats en fusta, a més de fotografies familiars i en plena producció en els seus estudis alteans, les seues eines de treball, part dels textos que tant li agradava escriure, i elements curiosos dels que es va envoltar en vida.

Les obres de l’exposició procedeixen dels fons de la Fundació Schlotter de la Comunitat Valenciana i de la col·lecció particular de la seva filla Sibylle, que és comissària de la mostra. La Fundació Frax ha editat un catàleg que podrà adquirir-se en les instal·lacions.

L’exposició va ser inaugurada pel president de la Fundació Frax, Matías Pérez Such; el president de la Fundació Schlotter i alcalde d’Altea, Jaume Llinares; la comissària de la mostra i l’alcalde de l’Alfàs del Pi, Vicente Arques. A l’acte van assistir familiars de l’artista arribats des de diversos punts d’Alemanya i Noruega; els edils de Cultura d’Altea i l’Alfàs, Diego Zaragozí i Mayte García, respectivament; així com el president de la Fundació Caixaltea, José Miguel Cortés, entre d’altres.

Jaume Llinares va destacar en la seua intervenció la importància de considerar la comarca de la Marina Baixa com “un tot” pel que fa a material cultural, una idea de comarcalització aplaudida pels presents quan el primer edil alteà va emfatitzar que “tots guanyem quan es fa un treball comú”.

Per al president de la Fundació Frax, Matías Pérez Such, es tracta ‘’d’una oportunitat per conèixer l’obra d’aquest magnífic artista, que va ser profeta a la seua terra i fora d’ella”. Obres de Schlotter pengen en museus d’Alemanya, França, Gran Bretanya i Espanya, a més d’en diversos països sud-americans, amb els que va crear forts llaços d’amistat. Sibylle Schorlemmer destaca que es tracta ‘’d’una exposició única, que recorre pràcticament tota la producció artística de Schlotter en les diferents tècniques que va dominar”.

La mostra no està exempta de certes curiositats. En tres vitrines s’exposen les eines que Schlotter va utilitzar per donar forma als seus olis i aquarel·les, així com planxes d’aiguaforts i el discurs que va llegir quan va ingressar a la Reial Acadèmia de Sant Fernando de Madrid.

La vinculació de Schlotter amb Altea és innegable. En aquestes terres va començar a pintar el 1956, en una casa que va comprar a la zona de Cap Negret. Anys després es va traslladar al nucli antic, allí en els seus tallers va donar forma a una vastíssima producció. Era el lloc on rebia als seus alumnes arribats d’Alemanya, als quals aconsellava pintar en uns jardins situats davant de l’Olla. Hui, aquestos jardins porten el seu nom, i van ser inaugurats per l’ambaixador alemany a Espanya.

En les properes setmanes s’organitzaran recorreguts per la mostra en noruec, alemany i espanyol.

  • Àmplia trajectòria

Schlotter va néixer a Hildesheim (Alemanya) el 1921 en el si d’una família d’artistes. Era fill gran de l’escultor i professor d’art Heinrich Schlotter, i els seus germans van ser el reconegut escultor Gotthelf Schlotter, i Georg i Jeanne Irene, també artistes. Va morir a Altea (Alacant), el 8 setembre 2014.

Des de la seua infància, Eberhard Schlotter es va sentir atret per les arts. El 1934 va aparèixer el seu primer dibuix a ploma en un diari. Molt prompte va donar a llum el seu primer gravat i realitzar la seua primera exposició individual. El 1939 va començar els seus estudis a l’Acadèmia de Belles Arts de Munic. En 1941 va participar com a artista més jove a la Gran Exposició d’Art Alemany de Munic. Les seues obres van disgustar als representants del Partit Nazi.

Instal·lat des de 1956 a Altea (Alacant), la seua Fundació té seu en aquesta localitat, on va tenir el seu estudi, i en l’alemanya de Celle.

Va ser professor a l’Escola d’Arts Plàstiques de Hamburg i catedràtic de la Universitat Johannes Gutenberg de Magúncia. En 1972 va ser designat membre corresponent de la Real Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. Schlotter és considerat un dels millors gravadors en el panorama internacional i el gran mestre d’aiguafort.

Pin It on Pinterest