Select Page
  • El projecte compartit entre els ajuntaments de Castalla i Altea encetava ahir el seu camí amb la presentació de la proposta d’activitats per a l’any 2017

 

  • El rector de la Universitat, Manuel Palomar, i els alcaldes de Castalla, Antonio Bernabeu i d’Altea, Jaume Llinares, han presentat la Càtedra al poble natal de l’escriptor

 

  • Jaume Llinares s’ha referit a la figura del director de la Càtedra, Joan Borja, com «un dels intel·lectuals més destacats de la nostra localitat i del nostre país»

La Càtedra Enric Valor ha fet aquest dimarts un pas endavant amb el nomenament del professor alteà Joan Borja com a director de la mateixa i la presentació en públic del projecte d’activitats per al pròxim any. Un acte que s’ha fet a Castalla, poble natal de l’escriptor, una de les dos poblacions que, amb la Universitat i Altea, conformen la Càtedra i al que han assistit, a més del rector de la Universitat d’Alacant, el vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística, Carles Cortés; la secretària general de la UA, Esther Algarra; la directora del Secretariat de Promoció del Valencià de la UA, Mar Iglesias i els alcaldes de Castalla i Altea, acompanyats pels seus respectius regidors de Cultura i Educació. Previament, tenia lloc a la Universitat d’Alacant la constitució de la Comissió de Seguiment que aprovava la proposta d’activitats per a l’any 2017.

El rector de la Universitat, Manuel Palomar, ha destacat en la seua intervenció que «la Càtedra Enric Valor naix amb la vocació de ser nucli de reflexió i debat, de recerca, de tractament de temes d’interès i de permetre l’intercanvi de coneixement, experiències i inquietuds. L’activitat d’aquesta se centrarà al voltant de la cultura popular i els estudis musicals i s’ocuparà de desenvolupar un programa formatiu i de dur a terme tasques de divulgació i de recerca que contribuïsquen a la millora de la formació i dels coneixements en aquestes matèries».

Activitats que es desenvoluparan entre la Universitat d’Alacant i les dues seus de la Càtedra, Castalla i Altea, a través del projecte de museïtzació de la Casa Enric Valor de Castalla i del Centre Cultural Gadea a Altea, principalment.

Joan Borja, director i alma mater del projecte de creació de la Càtedra, ha destacat la importància i necessitat de «posar en valor i contribuir a la difusió de la cultura popular valenciana, contribuint al coneixement de la figura d’Enric valor i la seua obra, així com fomentar l’estudi i ús del valencià a les comarques valencianes meridionals, la investigació del patrimoni històric, arqueològic, literari i musical».

Antonio Bernabeu, alcalde de Castalla, ha reivindicat la figura d’Enric Valor, la figura del qual, ha dit, «cal potenciar a través del estudis i reflexió sobre literatura, cultura popular i música, però especialment, recuperant la seua casa com un espai cultural «valorià», així com la protecció patrimonial de llocs vinculats a la seua persona i obra, com Planisses i l’Alt de Guisop.

Una futura Casa Museu que els responsables de la Càtedra han visitat després de la presentació de les activitats per al pròxim any i on han conegut de primera mà l’estat de l’immoble que haurà de ser restaurat i recuperat per al seu ús.

Per al seua banda, l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares s’ha referit en primer lloc a la figura del director de la Càtedra, Joan Borja, «un dels intel·lectuals més destacats de la nostra localitat i del nostre país», per a continuació afirmar que «unir el nom d’Altea al del geni de les lletres valencianes, Enric valor, ens situa en el centre de la intel·lectualitat del nostre país».

Llinares ha apuntat també que «és un honor compartir amb Castalla la seu de la Càtedra i Altea posa a disposició d’aquesta tots els recursos dels quals disposa per engegar un projecte tan il·lusionant».

Pla d’activitats

Joan Borja ha sigut l’encarregat de presentar el projecte d’activitats que la Càtedra té previst desenvolupar al llarg del pròxim any i que tindran com escenari la pròpia Universitat d’Alacant i les dues seus de la mateixa, Castalla i Altea.

CASTALLA

Destaca la participació en el projecte de musealització de la Casa Museu Enric Valor de Castalla, amb l’objectiu que albergue bona part de les activitats al voltant de la Càtedra a la localitat; l’organització de visites escolars i educatives als espais urbans i rurals del municipi de Castalla amb significat específic en la vida i l’obra d’Enric Valor; Jornades «Enric Valor i Castalla»; organització de la «La ruta literària Enric Valor i Castalla»; organització, edició i senyalització de la «Ruta del mas de Planisses»; organització del I Festival de Contacontes i la I Fira de la Fantasia de Castalla; gestió de materials didàctics per a les biblioteques d’aula dels col·legis d’educació primària de Castalla al voltant de la figura i l’obra d’Enric Valor.; cinema en valencià i tallers d’animació; intervenció amb dos murals basats en les rondalles de Valor que tenen com a escenari Castalla; o la instal·lació d’un rellotge de sol en homenatge a Enric Valor en un espai urbà significatiu en relació amb la vida i l’obra d’Enric Valor.

ALTEA

En la mateixa línia, a Altea està prevista la implantació d’un títol propi en Comunicació i Mediació Cultural, amb classes presencials impartides al Centre Cultural Gadea; l’organització de la Universitat Valenciana d’Estiu, en col·laboració amb la Xarxa d’Universitats Joan Lluís Vives; el Festival de Música de la Mediterrània «MUME». Amb participació de la Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant; el III Curs de Literatura Popular. «Contacontes a l’escola»; el Festival Tradicionàrius, de Jocs i Esports Tradicionals, amb motiu dels berenars de Pasqua; -el campament Musical d’Estiu. Taller de Músics; creació d’un centre d’interpretació de l’obra folklòrica de Francesc Martínez i Martínez: o l’organització del festival Xiquetart.

Pin It on Pinterest