Select Page

  • La Comissió Espanyola d’aquest organisme internacional reconeix els valors de la protecció universal de les manifestacions humanes en matèria de la preservació de patrimoni etnològic i immaterial de la nostra Comunitat, com és el cas del Castell de l’Olla.

  • Unesco suggereix que el Castell de l’Olla lidere un projecte de recerca internacional sobre la cultura piro-aquàtica en els països riberencs de la Mediterrània.

El Centre Unesco / València / Mediterrani ha anunciat l’auspici dels focs d’artifici d’Altea per a la present edició. José Manuel Gironés president de l’entitat va fer lliurament de la comunicació oficial per la qual s’afavoreix als “focs d’artifici aquàtics més importants del Mare Nostrum”. UNESCO Mediterrani reconeix els valors de protecció universal de les manifestacions humanes en matèria de preservació del patrimoni etnològic i immaterial de la nostra Comunitat de la qual el Castell de l’Olla és un exponent clar.

En aquest sentit l’edil de Turisme, Anna Alvado, comentava que ”des del dia següent a l’edició de l’any passat ens vam posar a treballar en la realització d’aquest 30 aniversari. Hem tingut moltes reunions amb totes les administracions competents per aconseguir els recursos necessaris per a la seua realització. I en això estem. Saben que tenen tota l’ajuda, que la situació ens permet, per part de l’Ajuntament d’Altea”. Alvado ha agraït a la Confraria el treball que realitzen any rere any i, principalment, als col·laboradors que, de manera desinteressada, tots els anys ajuden perquè el Castell tire endavant i sense la qual seria impossible aconseguir-ho.

Així mateix, Anna Alvado, ha aprofitat per reivindicar la presència de la dona en la Confraria, ”ja que entenc que tenim molt per aportar a aquesta festa”. Finalment va donar l’enhorabona a la Confraria per aconseguir l’auspici de la Unesco. ”Ha estat un gran èxit, per la seua banda, que revaloritza la festa i tot el poble d’Altea. Des de l’Ajuntament ens posem a la seua disposició per a dur endavant aquest encàrrec de la Unesco”.

Referent a això, l’edil de Cultura, Diego Zaragozí, considera una gran notícia el fet que la UNESCO reconega el Castell de l’Olla fins al punt de proposar que lidere una investigació internacional sobre la cultura piro-aquàtica. El desig de la Regidoria de Cultura, assenyalava el regidor, és el de col·laborar amb aquesta entitat en altres facetes que tenen a veure en la idiosincràsia del nostre municipi i la seua variadíssima activitat cultural i turística.

Per a José Pérez Gorgoll, president de la Confraria Castell de l’Olla d’Altea, aquest anunci és “el millor regal per al Castell de l’Olla en el seu 30 aniversari”. UNESCO / Mediterrània pretén contribuir amb la posada en valor d’aquesta iniciativa per a la potenciació de la difusió dels valors de creativitat, identitat i cultura festiva mediterrània de la qual és l’alegria i la pau, nota comuna a les festes de tot el perímetre mediterrani. 

José Manuel Gironés va fer una reflexió de la importància de transmetre el llegat cultural de la nostra comunitat a la futures generacions: “Hem de treballar perquè el nostre néts hereten aquest tipus de manifestacions populars, festives i culturals forjades per la societat civil: és l’obligació de tots i és aquí on la Unesco a través dels seus centre es focalitza”. Gironés va instar la Confraria Castell de l’Olla a liderar un projecte internacional d’investigació i estudis sobre la cultura piro-aquàtica de la qual hi ha nombroses manifestacions en la història dels països riberencs del Mare Nostrum alhora que es va oferir per donar suport a la Confraria en aquesta línia de treball. 

Així mateix la Banda de la Societat Filharmònica Alteanense oferirà el seu tradicional Concert d’Estiu en commemoració del 30 aniversari del Castell de l’Olla, divendres que ve, 15 de juliol, a les 21 hores al Passeig Sant Pere amb entrada lliure.

La present edició comptarà amb el patrocini de l’Ajuntament d’Altea, l’Agència Valenciana de Turisme de la Generalitat, la Diputació Provincial d’Alacant a través del Patronat de Turisme Costa Blanca, la Fundació Caixa Altea del Grup Cajamar, Rover Alcisa, Gas Natural així com a entitats privades i particulars als quals el president de la Confraria, José Pérez Gorgoll, agraeix la seua generositat com també a les institucions civils, de seguretat i administratives.

Autor fotografia: Juanjo Álvarez

 

Pin It on Pinterest