Select Page

Ahir, dia 4 d’abril, i coincidint amb la festivitat de Sant Vicent, tenia lloc al CEM Captivador de La Nucia la commemoració del 350 aniversari de la fundació de la “Séquia Mare – Reg Major de l’Alfàs i Benidorm” amb un acte en què van participar els alcaldes dels cinc municipis (Polop, Altea, l’Alfàs del Pi, Benidorm i la Nucia) pels quals discorria aquesta “artèria d’aigua” per la comarca de la Marina Baixa. L’acte va comptar amb una xerrada, projecció de vídeo i la visita al tram de la Séquia Mare, existent al CEM Captivador. S’ha triat el Centre Educatiu Medioamabiental (CEM) perquè la Sèquia Mare travessa el Captivador i passa pel CEM, molt a prop de l’ermita de Sant Vicent. De fet el CEM compta amb un gran mural als peus de la Séquia Mare, on es representa tot el recorregut d’aquest canal de reg.

Per commemorar aquesta efemèride es van reunir al CEM Captivador Vicente Miguel Cano, president Séquia Mare; Gabriel Fernández, alcalde de Polop; Jaume Llinares, alcalde d’Altea; Vicente Arques; alcalde de l’Alfàs del Pi; Antonio Pérez, alcalde de Benidorm i Bernabé Cano, alcalde de la Nucia. Com a record de l’acte tots els alcaldes van rebre una rèplica del mosaic del traçat de la Séquia Mare, elaborat per l’Associació 2on Centenari de l’Ermita de Sant Vicent i José Soler. A l’acte també van participar els diputats provincials Agustín Navarro i Fernando Sepulcre i el diputat nacional José Cano.

Després de 8 anys d’intens treball l’1 d’abril de 1666 la Séquia Mare de La Nucia va entrar en funcionament. Va ser una gran obra per a l’època executada per Beatriu de Fajardo i va tenir el cost de 10.000 lliures de l’època. Aquesta sèquia major va comptar amb 25 quilòmetres i va arribar a tenir 12 molins fariners al llarg del seu trajecte, així com safareigs, abeuradors per al bestiar i braçals. La Sèquia Mare o Reg Major de l’Alfàs és un canal o sèquia de regadiu que va néixer el 1666 i que donava aigua per al reg i consum humà a Polop, La Nucia, l’Alfàs, Benidorm i Altea. De fet va néixer molt abans que algunes d’aquestes poblacions i va ser clau per al seu naixement, desenvolupament i creixement agrícola. Aquesta Séquia Mare neix al barranc de Polop i recull els cabals de diferents fonts naturals (Rovira, Gall, Garrofer i Torrent). Té 25 quilòmetres de xarxa entre sèquia i braçals i en l’actualitat encara està en funcionament per al reg agrícola a La Nucia i l’Alfàs del Pi. Com a curiositat arribava també al terme d’Altea a través d’un dels seus ramals denominat Foies Blanques

  • Acte d’aniversari

L’acte ha començat amb una visita guiada a l’CEM Captivador, amb parada al mural del mosaic de la “Séquia Mare” i visita al tram de sèquia conservat encara en el Captivador, per explicar a les visites escolars al Centre Educatiu Mediambiental la importància de la mateixa. Després de la visita va continuar la conferència de José Soler sobre la “Influència de la Séquia Mare en el desenvolupament del Captivador i la Marina Baixa”. Tots els alcaldes van destacar la importància de la “Séquia Mare” per les seves poblacions i l’han qualificat com la “infraestructura hidràulica clau per al desenvolupament de la Marina Baixa i sense ella ni Benidorm, ni l’Alfàs del Pi, ni Altea, ni Polop , ni la Nucia serien el que són ara”.

Pin It on Pinterest