Select Page
  • En el nou PGOU d’Altea només serà urbanitzable el 26% del sòl, a més es desclassificaran més de 7 milions de m2

 El ple celebrat aquest matí en sessió ordinària ha aprovat amb els vots favorables del PP, CIPAL i PSOE l’obertura d’un període d’exposició pública, informació i al·legacions a la versió preliminar del nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) d’Altea. Tan sols el grup municipal Compromís ha votat en contra.

  Després de l’aprovació plenària han comparegut al costat de l’Alcalde d’Altea, Miguel Ortiz, l’edil d’Urbanisme i portaveu de *CIPAL, Carolina Punset i el portaveu del PSOE, Eloy Hidalgo, per a presentar conjuntament la mesura aprovada per més del 80% dels representants municipals de l’Ajuntament.

  L’Alcalde, malgrat el vot negatiu, ha convidat a Compromís a sumar-se a l’acord, “perquè el PGOU no ha de ser ni de l’equip de govern, ni d’un partit, ha de ser el Pla de la corporació”. El període oficial d’exposició pública és de 45 dies, no obstant açò el primer edil ha indicat que “els tres grups hem decidit que no siga un termini límit, l’important és potenciar la participació i, si és necessari, es perllongarà el temps, ja que, emfatitzava l’alcalde, l’objectiu fonamental és aconseguir el consens social”.

  El nou PGOU “és un document que millora sensiblement el Pla vigent des de l’any 1982, i que volem que es convertisca en un impuls per a millorar l’economia dels alteans”; al que l’alcalde afegia que “no és un document tancat, sinó un document obert a l’aportació dels *alteanos”.

  Amb l’objectiu d’informar i donar a conèixer als ciutadans el nou Pla, s’han programat cinc reunions, la primera està prevista que es celebre en el Centre Social en un acte públic; que també es traslladarà a un altre acte social a Altea la Vella. A més, es duran a terme reunions amb tècnics i arquitectes, amb empresaris i amb el Consell Municipal d’Urbanisme.

Els sis pilars del nou PGOU d’Altea

  Miguel Ortiz ha fonamentat les millores introduïdes en el nou PGOU en sis objectius. El primer, i com un objectiu prioritari, “la conservació de la bellesa dels cascos antics d’Altea i Altea la Vella”. Segons Ortiz, ‘’no solament es protegeix el casc antic, sinó també la seua zona d’influència per a mantenir el perfil i la silueta d’Altea’’.

  En segon lloc, la protecció i el foment del patrimoni natural. Sobre aquest tema Ortiz ha explicat les diferències amb el PGOU de l’any 1982, “en aqueix pla de 1982 el sòl no urbanitzable era residual i no tenia quasi regulació; en el qual presentem a exposició pública ara, el sòl no urbanitzable es converteix en prioritari i, per tant, es protegeixen grans extensions forestals i mediambientals, com a importants zones de valor agrícola”.

  En tercer lloc, el PGOU adapta el territori a les necessitats que exigeix la societat. cal destacar la creació de noves infraestructures de comunicació, que milloren ostensiblement els accessos a Altea des d’altres punts de la comarca. Així mateix, es preveuen noves dotacions d’aparcaments en diversos punts de la localitat i, especialment, en la zona centre, amb l’habilitació de 250 places d’estacionament de vehicles, un aparcament públic i gratuït, en el camí del Algar, a 150 metres del centre comercial obert d’Altea.

  Finalment, el Pla adequa la primera línia de platja des del riu Algar fins al Albir, que estarà unit per un passeig marítim per als vianants.

  En quart lloc, en el Pla s’integren les urbanitzacions existents en la trama urbana. ‘’Aquesta és una reivindicació, ha recordat l’Alcalde, molt sentida des de fa temps pels residents d’urbanitzacions de la serra o del Mascarat, que ara són illes i que amb el nou pla s’integraran les seues infraestructures amb les infraestructures urbanes”.

  En cinquè lloc, es preveu la recuperació d’espais urbans i l’arquitectura típica llevantina. Ortiz ha explicat en aquest punt que “creixement sí, però un creixement que sempre ha caracteritzat a Altea, és a dir, un creixement de baixa intensitat i d’ocupació limitada”. ‘’Amb aquest sistema de creixement sostenible, avançava l’alcalde, el sector de la construcció podria donar ocupació a 500 aturats, quan s’inicien les actuacions previstes en el Pla General’’.

  Finalment, i en sisè lloc, cal destacar la importància del Catàleg de Béns Patrimonials. El Pla aposta per la protecció detallada dels elements d’interès arquitectònic o sentimental per als alteans, com a espais rurals, nuclis històrics, ermites i el seu entorn, o sèquies, així com elements immaterials com són les nostres festes.

  La portaveu de CIPAL i edil d’Urbanisme, Carolina Punset, ha defensat la posició comuna dels tres grups municipals, argumentant que “no és un projecte de partit, sinó un projecte de la corporació”. Punset ha recordat que la revisió del PGOU es va iniciar en l’anterior legislatura governant el PSOE, i sent edil d’urbanisme, Verónica López.

  ‘’Ara, afirmava l’edil, s’inicia un nou procés amb l’exposició pública de la versió preliminar, encara que encara queda molt recorregut per fer”. Carolina Punset, ha valorat molt positivament “que defensem, d’entrada, el document més del 80% dels representants de l’Ajuntament, per sobre d’interessos electoralistes o partidistes, perquè estem ací defensant l’interès general d’Altea, i açò cal posar-ho en valor”.

  Carolina Punset, com a edil d’Urbanisme, ha explicat el més destacat del document que es porta a exposició pública. ‘’El que cerquem, indicava, és que Altea seguisca sent la perla del Mediterrani que sempre ha sigut”. Segons Punset, en contraposició a municipis del seu al voltant “Altea ha conservat un encant que ens distingeix i un turisme de qualitat, perquè s’ha conservat el casc antic i perquè s’ha preservat molta horta, i s’ha mantingut una baixa densitat urbanística en la major part del territori”. ‘’Per açò, subratllava l’edil, Altea té l’encant d’una petita ciutat enmig del camp”.

  Amb la finalitat de mantenir aqueixa línia el Pla fa diverses proposta, la més audaç, segons Carolina Punset, i única a la Comunitat Valenciana, “és la desclassificació de més de set milions de metres quadrats”.

  Una altra dada impactant, és que només un 4% del sòl serà sòl urbanitzable de nou desenvolupament. ‘’A més, va afegir Punset, la meitat és sòl que ja està urbanitzat com el Pla Belles arts i Portosenso, als quals s’afig Carbonera, Cap Blanc, una zona del Pontet i la zona industrial de Montagud’’. Aqueix sòl es desenvoluparia en 20 anys, és a dir, es determina un calendari i els terminis de construcció.

  El nou Pla aposta també per la diversificació econòmica del municipi. Encara que Altea és una localitat principalment turística, es pretenen cercar nous sectors alternatius de producció. És per açò que al sòl, a més de l’ús residencial, se li donen altres usos complementaris, com en el Pontet per a ús sanitari i assistencial i en Cap Blanc per a ús terciari i comercial i l’àrea de la Zona Industrial en Montagud.

  També s’incorporen les normes d’edificació aprovades en els últims anys per unanimitat, i que són molt exigents en la protecció paisatgística i mitjà ambiental.

  Finalment, *Punset subratllava una dada definitiva, “més del 70% del sòl d’Altea no és urbanitzable, tan sols ho és el 26%”.

  El portaveu del grup socialista, Eloy Hidalgo, ha defensat la unitat aconseguida per considerar que “estem en una d’aqueixes oportunitats que es plantegen poques vegades en la vida política, el poder participar en un procés on es marca el futur del teu poble, i açò és tan important que no es pot dir que no”.

  ‘’Considere, a més, afegia Hidalgo, que s’ha aprovat un document d’inici, de partida, per açò no hi ha raons per a no participar en aquest procés”. ‘’Cal tenir altura de mires i estar per sobre de la rivalitat partidista”, assenyalava l’edil.

  Finalment, Hidalgo ha animat a la ciutadania a participar en aquest projecte tan important i convidava a ‘’que es prenga un mínim d’interès, i que traslladen als tècnics les preguntes que consideren necessàries”.

Pin It on Pinterest