Select Page
  • Vila Gadea serà la seu d’una Fundació Internacional de la Música, dirigida pel director israelià

L’alcalde d’Altea, Miguel Ortiz, i el director titular i artístic de l’Orquestra de València, Yaron Traub, i la seua esposa Anja Traub, van signar en el despatx de l’Alcaldia; i en presència dels portaveus dels grups municipals, Eloy Hidalgo, PSOE, i Aurelia Alvarez, Cipal; el conveni pel qual ambdues parts es comprometen a crear una Fundació Internacional de la Música, “Vila Gadea XXI”, que tindrà la seua seu en l’edifici del mateix nom, amb els seus jardins, i el palauet de Vila Ángeles, situat en l’Olla d’Altea.

Després de la signatura del conveni, Miguel Ortiz va explicar que ha sigut la millor alternativa per a seguir amb el projecte de Vila Gadea, “durant aquesta legislatura hem estat cercant tornar a fer de Vila Gadea un referent de la música”. ‘’La Fundació Vila Gadea XXI, segons va explicar Ortiz, naix de l’oferiment per part del Director de l’Orquestra de València, i un dels directors d’orquestra més prestigiosos del món, que ens va proposar a l’Ajuntament un projecte musical i des del primer moment va aconseguir implicar-nos als responsables municipals’’. ‘’El projecte tenia com a objectius fonamentals convertir Altea en capitalitat de la música europea, a través de tres àrees, com són la formació, la programació i la recerca”, va explicar l’alcalde. Segons Miguel Ortiz, “la presència de Yaron Traub va a dotar al projecte d’un plus perquè comptem amb l’aval de la seua persona i de la seua categoria professional”.

Un altre aspecte que va destacar el primer edil és que la Fundació naix amb el consens de tots els grups municipals, “perquè la intenció des del principi és que siga un projecte a llarg termini, i que la relació entre l’Ajuntament, la Fundació i el poble d’Altea siga continuada en el temps, i per a açò era fonamental l’acord i el consens entre totes les forces polítiques, com així ha sigut”.

Una vegada signat el conveni, el següent pas, va explicar Ortiz, ‘’serà la constitució de la Fundació Vila Gadea XXI, i la cessió de la seua seu en el palauet de Vila Gadea. L’Ajuntament nomenarà a dos patrons perquè formen part de la Fundació, i s’adequaran els espais per a les activitats i l’inici de les actuacions de la Fundació’’.

Miguel Ortiz va agrair el compromís personal de Yaron Traub “ens ha il·lusionat a tots els representants de l’Ajuntament d’Altea en un projecte que, estic convençut, va a convertir a Altea en un referent internacional de la música europea, i que va a ser molt positiu per als alteans i residents, i també a nivell turístic”.

Per la seua banda el director d’orquestra, Yaron Traub, afirme que era “un moment d’alegria i agraïment a l’Ajuntament d’Altea per la confiança a engegar un projecte en el qual creiem molt, perquè és un projecte de música i educació”.

Traub va ressaltar la gran afició que té Altea per la música, i va anunciar que la primera de les actuacions de la Fundació serà una trobada, en el mes d’abril, amb joves músics dels conservatoris d’Altea, Denia i Benidorm. La Trobada, dirigit per Yaron Traub, conclourà amb un concert en el Palau d’Altea.

La Fundació Vila Gadea XXI serà una eina de promoció cultural i musical d’Altea. Des de la mateixa es van a organitzar seminaris i tallers internacionals de música i esdeveniments musicals, recolzats per grans professionals. La Fundació també oferirà formació musical a tots els nivells, tant per als més joves, com para professionals de la música.

La Fundació comptarà amb el respatler d’altres fundacions musicals entre elles la Fundació del músic Daniel Barenboim. Així mateix, es pretén també recuperar la relació amb la Fundació Yehudi Menuhin.

YARON TRAUB

Natiu d’Israel, un dels directors més reconeguts a Espanya, és Director Titular i Artístic de l’Orquestra de València des de 2005.

Des que guanyara en 1998 el Premi de l’Orquestra de l’IV Concurs Internacional Kondrashin d’Adreça d’Orquestra en Ámsterdam, Traub ha dirigit uns dels conjunts simfònics més prestigiosos a tot el món, entre uns altres, l’Orquestra Filharmònica d’Israel, la Filharmònica i la Simfònica de la Ràdio d’Holanda, Simfòniques de Sydney i Melbourne, de la Ràdio Sueca, Filharmònica de Rotterdam, Orquestra Gulbenkian, Acadèmia de Santa Cecilia de Roma, Simfònica de Düsseldorf, Orquestres de la Ràdio del Nord d’Alemanya, d’Hèlsinki i Nacional de Lió, Simfòniques de Mannheim i Hamburg, Simfònica Nacional de Mèxic, i les Simfòniques de Guangzhou i Xangai a Xina. A Espanya ha dirigit les Orquestres Simfòniques de Bilbao, Sevilla, Barcelona, RTVE, Tenerife, La Corunya, Astúries i Gran Canària.

Durant els seus deu anys al capdavant de l’orquestra valenciana, Traub ha aconseguit un triple objectiu: millorar i consolidar el seu rendiment artístic; dotar-la d’una nova projecció amb grans èxits de públic i crítica, i fidelizar a un important sector de públic, renovat i estable, que sent l’Orquestra com a pròpia. Traub ha contribuït decisivament al reconeixement de l’Orquestra de València com un conjunt d’alt nivell i ha consolidat la presència habitual de grans solistes internacionals al costat de la formació valenciana. Daniel Barenboim, Gidon Kremer, Emmanuel Pahud, Radu Lupu, Truls Mork, Waltraud Meier, Nicolaj Znaider o Rudolf Buchbinder han actuat sota la batuta de Traub i compartit amb ell i amb l’Orquestra les ovacions de sales abarrotades de públic.

Al costat de Yaron Traub, l’Orquestra de València ha realitzat vàries gires actuant en Zurich, Madrid, Barcelona, Praga, Linz o Stuttgart.Compromès amb l’educació a través de la música, Traub ha impulsat fortament en l’orquestra les activitats pedagògiques, tant les dirigides a la infància com al públic adolescent, acostant la música clàssica a les joves generacions mitjançant la participació directa en el fet musical, recuperant els objectius educatius i socialitzadors de la música clàssica en els joves, i assegurant les bases del públic futur.

Així, sota la direcció i impuls de Yaron Traub, s’han posat en escena els ballets La Consagració de la Primavera i Petrushka d’Igor Stravinski en 2013 i 2014 amb coreografies en les quals cent adolescents d’Educació Secundària han compartit escenari amb els músics de l’Orquestra de València en una experiència educativa inèdita fins al moment.

Nascut en Tel Aviv, Yaron Traub prové d’una família de fortes arrels musicals. El seu pare Chaim Taub va ser concertino de la Filharmònica d’Israel i estret col·laborador de Zubin Mehta durant més de trenta anys. Traub es va formar al costat del llegendari Sergiu Celibidache en Munich i després amb el gran mestre Daniel Barenboim, amb qui va treballar diversos anys com a Director Associat de l’Orquestra Simfònica de Chicago i en el Festival de Bayreuth.

Traub, també pianista i apassionat per la música de cambra, viu a Espanya amb la seua dona i els seus dos fills.

Pin It on Pinterest