Select Page

La instal·lació va ser inaugurada pel PSOE en 2009 i mai va ser funcional, amuntonant-se documents de gran valor amb el consegüent deteriorament. L’equip de govern de l’Ajuntament d’Altea posarà en funcionament l’arxiu municipal, que fóra inaugurat per l’anterior govern del PSOE en 2009 en Pla de Castell. Les dependències de l’arxiu municipal es van realitzar dins de les obres del Pla E del govern central, situant-ho en un soterrani i davall d’un parc, en contra dels informes tècnics que deien que no era esta localització la mes adecuà per les conseqüents goteres i humitats que això podia ocasionar.

A més, l’arxiu municipal mai va comptar amb personal adscrit per a la classificació dels documents, encara que dins de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament sí que existiren dos places destinades amb este fi. Per això, durant els més de 2 anys des de la seua inauguració, els documents s’han anat acumulant en el millor dels casos en caixes de taronges o en el pitjor tirats pel sòl.

Recordar que entre ells hi ha actes municipals i documentació acumulada pel consistori durant dècades i que es consideren d’alt valor patrimonial. Davant d’esta situació, l’equip de govern actual es va posar a treballar des de l’inici del seu mandat, destinant a un dels arxivers municipals, especialitzat en documentació i biblioteconomia perquè inventariara i classificara tots els documents acumulats, així com el diagnòstic de les distintes patologies patides pel mal emmagatzemament. A més s’ha negociat amb l’empresa que va realitzar l’obra, una sèrie de millores per a evitar que la humitat existent continue deteriorant este important patrimoni alteà, sense cap cost per al municipi.

En aquests dies s’està acometent una reforma que consistirà en aïllar tots els documents per mitjà de parets de pladur, a més de la ubicació de deshumidificadors dins de l’arxiu on es troben els documents en armaris compactes i mòbils. D’esta manera es delimitarà l’espai de localització de documents del destinat a ús públic.

El Regidor de Presidència, Jesús Ballester, s’ha compromés que abans d’acabar la legislatura, l’arxiu municipal estiga obert al públic, disposant els usuaris d’uns quants llocs de consulta que estaran informatitzats, per a facilitar la busca que es realitze de qualsevol document. Per a Jesús Ballester, Regidor de Presidència, la situació en què es trobava l’arxiu era deplorable. Una situació creada per l’anterior equip de govern del PSOE que, segons Ballester, “darrere les acusacions abocades pel PSOE acusant-nos de menyspreu cap al patrimoni alteà, estem mostrant la doble vara de mesurar que tenen els socialistes alteans, permetent que s’acumularen documents d’alt valor històric i patrimonial, com a actes municipals de diverses dècades d’existència, amuntonades en caixes i tirades pel sòl amb l’inevitable deterioro”, va concloure l’edil de Presidència.

Pin It on Pinterest