Select Page

L’Alcalde d’Altea, Miguel Ortiz, i el Secretari Autonòmic d’Infraestructures, Territori i Medi ambient, Victoriano Sánchez, han inaugurat aquest matí en la Casa de Cultura l’exposició ‘Litoral entre Talaies’, emmarcada dins del Pla Director de Recuperació de la Via Augusta de la Comunitat Valenciana. La mostra es podrà visitar durant els mesos de setembre i octubre. Es tracta d’una exposició didàctica, que recorre les principals ciutats de la Comunitat per les quals transcorria la Vía, i que a través de panells, fotografies, i textos, explica la història de la Vía Augusta, i la seua part costanera, o Vía Dianium, i els treballs de recuperació de la famosa vía romana.

Segons ha explicat Sánchez, la mostra està recorrent la Comunitat Valenciana “per a posar en valor tota la Vía Augusta, de nord a sud, i la Vía Dianium, que és la Vía Augusta per la Costa” i ha recordat que “la costa de la Comunitat, i especialment la costa d’Alacant, tenia molta importància en l’Imperi Romano com a centre exportador de tots els productes agrícoles i d’altres indústries de l’època que s’exportaven a Roma”. Així mateix, ha destacat que el Pla Director de Recuperació de la Vía Augusta pretén que la Comunitat Valenciana recupere la seua història, en aquest cas la Vía que li va unir amb l’Imperi Romano, i que siga un element des del punt de vista turístic.

Sobre els treballs de recuperació que ha emprès la Generalitat, ha afirmat que el Pla Director de Recuperació ja està elaborat i un dels punts on es vol actuar és el pas del Mascarat, per on transcorria la Vía Dianium. El primer que es va a fer és situar el lloc exacte per on transcorria la Vía Augusta, fent les prospeccions necessàries, i quin era el pas de la Vía pel Mascarat. L’objectiu final, va explicitar, és crear una ruta on es recuperen parts de la Via Augusta i que puguen ser usades per famílies, per a realitzar senderisme caminant, a cavall o amb bicicleta. 

Per la seua banda, Miguel Ortiz ha agraït l’elecció d’Altea per a albergar l’exposició sobre la Vía Augusta, a més de formar part del Pla de Recuperació de la mateixa. Per a Ortiz, “és important que els alteans coneguem d’on venim, i coneguem les nostres arrels”. L’Alcalde ha realitzat una comparació entre la Vía Augusta, que travessava per la costa tres països, Itàlia, França, i Espanya des dels Pirineus fins a Cadis, amb la reivindicació del Corredor Mediterrani, que tindria un recorregut molt similar, i ha assenyalat que “passen els temps, ens adaptem a les circumstàncies, però tot al final té un mateix sentit”. 

La recuperació de la Vía Augusta, ha remarcat Ortiz, serveix també per a millorar la nostra oferta turística, “la qual cosa redunda a millorar la nostra situació econòmica, que és el que motiva tota la nostra acció de Govern, tant de la Generalitat com de l’Ajuntament, i que el camí a seguir és la suma d’esforços”. 

Pin It on Pinterest