Select Page

– El Conseller de Governació i Justícia va estar acompanyat per l’Alcalde d’Altea, Miguel Ortiz, en representació de tots els municipis afectats.

– El Pla afecta a 60 municipis de les comarques de la Marina Baixa, Marina Altea i L´Alacanti.

El conseller de Governació i Justícia, Serafín Castellano, juntament amb el director general del Mitjà Natural, Alfredo José González, acompanyats per l’Alcalde d’Altea, Miguel Ortiz, van presentar aquest matí en el nostre municipi el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de la Demarcació Forestal d’Altea, el primer aprovat per la Generalitat dels 11 amb els quals explicarà la Comunitat Valenciana i que estan ultimant-se.

Castellano ha ressaltat que els plans són una “peça clau” en la planificació de les mesures de prevenció dels incendis forestals i ha afegit que aquest se centra en dos aspectes. D’una banda, en la disminució de la probabilitat que ocórrega un incendi mitjançant la vigilància, la dissuasió i la conciliació d’interessos; i d’altra banda en la construcció i manteniment d’infraestructures de prevenció (xarxa de camins, àrees tallafocs i xarxa de dipòsits d’extinció) que servisquen de suport a les labors d’extinció en cas de produir-se un incendi.

El Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de la Demarcació Forestal d’Altea comprèn tres comarques: La Marina Alta, La Marina Baixa i L’Alacantí, 60 municipis, 800.000 habitants, prop de 200.000 hectàrees de les quals 103.000 has (el 52,2% del total de la superfície) són forestals i la resta terrena urbà i agrícola. A més, s’integren els Parcs Naturals de la Marjal de Pego-Oliva, El Montgó i Serra Gelada.

El conseller ha ressaltat que el Pla compta amb 12 unitats de prevenció, vuit Brigades d’Emergència, dues brigades helitransportades, 24 agents mediambientals, a més de Guàrdia Civil, Policia Local i Policia de la Generalitat, en la demarcació, així com sis observatoris dels 17 que hi ha en la província. També posseeix 968 km d’àrees tallafocs, 1.000 km de xarxa viària, 53 punts d’aigua perquè els mitjans aeris i efectius terrestres puguen proveir-se d’aigua, els quals es veuran millorats amb l’engegada d’aquest Pla. 

Amb caràcter general, el pla té una vigència de 15 anys, amb revisions parcials cada cinc anys, i obliga a actualitzar, en el termini de sis mesos, els plans locals de prevenció d’incendis forestals dels municipis inclosos en la demarcació forestal d’Altea ja aprovats.

El conseller de Governació i Justícia ha comentat que entre els anys 2001 i 2010 la demarcació d’Altea va registrar un total de 506 incendis afectant a 4.175,41 has. El 88% dels incendis registrats van ser provocats per una negligència o de forma intencionada Concretament, 242 es van originar per negligències i 203 van ser intencionats. 

Castellano ha recordat que la cura de les muntanyes i la prevenció dels incendis forestals és “responsabilitat de tots; per aquest motiu, a més de tota la planificació de prevenció i extinció d’incendis forestals, que és un instrument fonamental per a garantir una actuació ben organitzada i coordinada entre totes les administracions, es necessita la col·laboració de tots els ciutadans per a evitar que les nostres masses forestals seguisquen patint incendis, que en la seua majoria no haurien d’haver-se produït mai”.

Segons l’Alcalde d’Altea, Miguel Ortiz, en representació de tots els municipis implicats en aquest nou pla, “cal posar en valor el treball que s’aquesta fent per part de tots els tècnics. Els incendis són una de les majors xacres que estem patint els termes municipals”. 

Per a Ortiz, el treball ha realitzar en la Demarcació Altea és especial, “som municipis turístics i estem plagats d’urbanitzacions disseminades dins de grans masses forestals, la qual cosa deu implicar una mica més als ajuntaments i als propis veïns d’aquestes urbanitzacions. Segons Ortiz, Altea ja està treballant per a adaptar-se a aquest nou pla, “pel que fa al nostre pla local de cremes, ja porta aprovat un temps i adaptat a l’entrada en vigor d’aquest nou pla. En aquests moments estem realitzant els estudis previs per a la redacció d’un pla local de prevenció d’incendis i emergències”, va concloure l’Alcalde d’Altea. 

Pin It on Pinterest