Select Page

Punset: “Amb les últimes resolucions judicials podem dir que la Cala del Soio està fora de perill, de moment, de més agressions urbanístiques” 
Un dels paratges naturals més amenaçats d’Altea ha estat i és per la seva fragilitat elConjunt patrimonial de la Cala del Soio, la Illeta i l´Olla. Tant els veïns com el propi Ajuntament són conscients del valor mediambiental d’aquest espai i que ha de ser objecte d’especial protecció. D’una banda, és històrica la lluita dels veïns per a evitar la construcció del port i la seva ampliació damunt dels afloraments volcànics existents i de la platja fòssil. Per un altre, l’Ajuntament va tramitar en el seu moment la petició per a poder declarar les formacions geomorfològiques i els seus jaciments paleontològics ‘Monument o Paratge Natural Municipal’. La tramitació segueix el seu curs a dia d’avui a l’espera de resolució per part de Conselleria. 
L’última amenaça que ha pesat sobre aquest entorn ha estat el canvi d’ubicació de la bocana del  Portet. La Conselleria va autoritzar en el seu moment als concessionaris de la entrà del port el canvi d’emplaçament. L’Ajuntament i els veïns estimen que si s’hagués produït, hagués afectat molt negativament a la Cala del Soio. Es va produir un fort moviment d’oposició veïnal que, al costat de l’Ajuntament, va aconseguir paralitzar judicialment l’actuació. 
“Jo mateixa em vaig pujar a les excavadores per a parar les obres quan van començar amb la demolició”, ha assenyalat la regidora d’Urbanisme, Carolina Punset. Punset ha destacat que “estem molt satisfets perquè, de moment, la justícia ens avala i ens ha donat la raó tant el Jutjat de primera instància com en el Tribunal Superior de Justícia. El primer ha resolt que l’Ajuntament va actuar correctament quan va paralitzar les obres, per no tenir llicència municipal”. “El concessionari pretenia sortejar aquesta obligació, al·legant que era una obra de naturalesa portuària que no requeria llicència de l’autoritat municipal, solament autorització de Conselleria. A més, el TSJ de València, on hem recorregut les autoritzacions de Conselleria, ha suspès cautelarment aquestes autoritzacions fins a mentre no es resolgui la demanda contenciosa que ha interposat l’Ajuntament” ha explicat l’edil. 
Finalment, ha remarcat que “no és que hàgim guanyat el pleIt, però si les primeres batalles que ens permeten garantir que no es poden realitzar les obres fins a la seva completa resolució que previsiblement pot trigar molts mesos o fins i tot anys, i que vam confiar que prohibeixi definitivament les obres”. 

Pin It on Pinterest