Select Page

L’Ajuntament d’Altea venia funcionant amb un pressupost prorrogat des de l’any 2009.

L’Ajuntament d’Altea ha aprovat en el ple ordinari celebrat aquest dijous dia 3 de novembre els pressupostos per al pròxim exercici de 2012 acompanyats amb un Pla de Sanejament Econòmic per als pròxims deu anys. El pressupost aprovat per l’equip de govern PP-Cipal, preveu uns ingressos de 27.862.774 euros, mentre que les despeses queden fixats en 24.700.000 euros. La diferència entre ingressos i despeses llança un saldo positiu de 3.100.000 euros d’estalvi que es destinarà a pagar factures pendents d’anys anteriors a proveïdors. En aqueixa mateixa línia, el ple també va aprovar la sol·licitud d’un crèdit al ICO de 894.000 euros que es destinaran a pagar els deutes a proveïdors. L’edil d’Hisenda, Pedro Barber, va recordar en la presentació dels pressupostos que “Altea no tenia aprovat un pressupost municipal des de l’any 2009, és a dir, ha estat dos anys amb els pressupostos prorrogats, situació que ha posat fi el ple d’avui”.

L’Alcalde d’Altea Miguel Ortiz va presentar el Pla de Sanejament Econòmic com “el repte mes important que ha tingut mai el nostre Ajuntament en tota la seua història, no només cal evitar que siga intervingut, sinó convertir-lo en l’instrument que ajude a la recuperació de les nostres empreses”. El Pla té un objectiu fonamental, va dir Ortiz, que és “adaptar la realitat econòmica de l’Ajuntament davant una imminent suspensió de pagaments si no prenem mesures” i va afegir que “cada vegada recaptem menys, però la disminució d’ingressos no es veu reflectida en una disminució de les despeses”, de manera que al final “amb els ingressos que tenim només paguem la seguretat social, lloguers, vam finançar alguna activitat municipal, i la nòmina dels funcionaris i treballadors laborals de l’Ajuntament”. No obstant això, va afegir “no tenim diners per a pagar les nòmines dels treballadors que treballen per a l’Ajuntament com empleats del CEAM, la Residència Els Boqueres, la Neteja de carrers o la neteja d’edificis públics”. A més, segons va reconèixer el propi alcalde, “no podem pagar a proveïdors, la llum, l’aigua, material d’oficina, la calefacció dels col·legis o els nínxols de desembre del cementiri”.

El Pla de Sanejament proposat per l’equip de govern té una durada de deu anys i, tal com va explicar Pedro Barber, “si es compleix el Pla en l’any 2021 Altea recuperaria l’equilibri pressupostari i hauria pagat totes els seus deutes”, encara que el Pla proposa una reducció de la despesa per a aconseguir un equilibri pressupostari en tres anys, de 2012 a 2014, aconseguint l’estabilitat pressupostària al final d’aqueix període.

El Pla d’Ajustament proposat arreplega, entre altres mesures que s’han engegat, la reducció de les nòmines als polítics, la reducció de les nòmines i productivitats als funcionaris i la reducció de part de la plantilla municipal. S’han reduït les despeses en tots els departaments, així com les subvencions a associacions del municipi en més del 49%. A açò s’afig que s’ha portat a terme un augment dels ingressos per determinats serveis voluntaris, com el Conservatori o les Escoles Municipals Esportives. A més, es van a abordar noves mesures que se centraran en l’eliminació de lloguers, el tancament d’alguns edificis públics i la reducció i agrupació de departaments administratius. Així mateix, s’assumirà la gestió directa de la neteja viària i d’edificis públics.

Tant el grup socialista com el Bloc van mostrar la seua oposició al Pla de Sanejament i als Pressupostos Municipals. El portaveu socialista, Eloy Hidalgo, va mostrar el seu rebuig frontal “El Pla de Sanejament està malament dissenyat, manca de tot consens amb sindicats i oposició i a més freturosa d’un estudi detallat dels serveis que deixaran de prestar-se”, per a Hidalgo suposa “el principi de la fi del que coneixem com el nostre poble”. Per la seua banda el portaveu del Bloc, Jaume Llinares, va responsabilitzar a l’Alcalde Miguel Ortiz del deute i de moltes de les decisions del passat.

Després d’un intens debat, el ple va tenir una durada de més de vuit hores, es va aprovar el Pressupost Municipal per a 2012 i el Pla de Sanejament amb els 10 vots del PP i 3 de CIPAL, i el vot en contra dels 5 edils del PSOE i els 3 del Bloc.

Pin It on Pinterest