Select Page

Miquel Zaragoza, Joan Borja i Reme Gadea acompanyen l’autor durant l’acte


Divendres passat a la vesprada, el Casal Fester es convertia en l’escenari de la presentació de la novel·la eròtica de l’alcoià Carles Cortés, “Sara, la dona sense atributs”. Obra guardonada amb el primer premi de la setzena edició del concurs de Literatura Eròtica de la Vall d’Albaida l’any 2009. En el transcurs de la presentació, Cortés va estar acompanyat pel regidor de Cultura, Miquel Zaragoza; Joan Borja, director del departament de Filologia Catalana a la UA i Reme Gadea, mestra i representant del Club de Lectura de la filà Altaia, els que van coincidir a ressaltar la dilatada trajectòria literària de Carles Cortés, a pesar de la seua joventut.
Com explicava l’edil de Cultura, Carles Cortés és Doctor en Filologia Catalana i professor de Literatura a la Universitat d’Alacant. A més és membre dels grups d’investigació de Literatura Contemporània i d’Estudis Transversals. “No és la primera vegada que comptem a Altea amb Carles Cortés donant a conéixer el seu treball. Ja ho va fer també amb la seua obra “Els silencis de María”, al maig del 2009, comentava Miquel Zaragosza, qui es referia a Cortés com “un autor consagrat, conegut i em consta que molt llegit”.
L’edil de Cultura concloïa la seua intervenció agraint a Cortés l’haver comptat amb Altea, la Casa de Cultura i l’Ajuntament per a dur a terme la presentació de la seua quarta novel·la.
Per la seua banda, Joan Borja descrivia a Carles Cortés com “un dels escriptors contemporanis que més ha elevat la veu de la dona. Una línia que ha explorat i explotat amb diverses obres, com per exemple El silenci de María”. “Sara, la dona sense atributs”, és una novel·la que t’atrapa amb una prosa que trau tot el profit d’un personatge. La novel·la és forta perquè està carregada d’ingredients eròtics. L’odi, la passió i molts altres sentiments, fan entrar a la protagonista en una espiral d’autodestrucció, en la que l’amistat serà clau”, desvelava Borja.
Però els misteris de l’obra, així com la trajectòria personal i professional de Carles Cortés, va anar a càrrec de Reme Gadea, integrant del Grup de Lectura de la Filà Altaia i professora d’Infantil. Reme explicava que “7 anys ha costat a Carles donar llum a “Sara, la dona sense atributs”. “M’he sentit molt involucrada en l’acte per diverses casualitats, com és per exemple que un dels personatges de l’obra s’anomena Remei. I també per exemple amb l’edat de la protagonista i algunes de les seues vivències”, declarava Reme, qui va utilitzar l’estructura d’un conte per a contar els avatars d’una obra carregada de passions.
Finalment, Carles Cortés invitava als més de 70 assistents a l’acte a llegir la novel·la en la seua integritat. “Pense que fa falta tot el que hi ha en la novel·la perquè al final arribe on arriba. Jo entenc la literatura com una provocació de sentiments, reflexions, temor, gaudi, etc i això és el que es troba el lector de “Sara, la dona sense atributs”, diu l’autor.
Per a l’autor de l’obra, “els zels fan a l’home ser animals, fins a tal punt que veiem com moltes de les situacions de maltractaments o violència de gènere es produïxen per zels exagerats. Un element que hem de denunciar i que en la novel·la es veu reflectit. L’amistat és fonamental i sense ella no hi hauria novel·la”.
Quant al tema de l’erotisme, l’autor indica, “l’erotisme naix des del principi de la novel·la, perquè jo necessitava lligar els personals amb el lector, d’ací que la novel·la comence amb un anunci de contactes”. Carles Cortés invitava els lectors de “Sara, la dona sense atributs” a escoltar la música d’Édith Piaf alhora que lligen la novel·la, “perquè m’he adonat que hi ha molts paral·lelisme entre ambdós”.


 

Pin It on Pinterest