Select Page

Amb la presentació de les bases del concurs i els compositors de les obres obligades del Certamen, Enrique de Tena Peris -secció 1a- i Enrique Sanz Burguete -Secció Simfònica- arrancava divendres passat la carrera cap a la trenta-huitena edició del Certamen de Bandes de Música Vila d’Altea, organitzat per la Societat Filharmònica Alteanense i patrocinat per l’Ajuntament d’Altea.
El certamen, que tindrà lloc els dies 28 i 29 de novembre, dedica la present edició a les “músiques de la Mediterrània”; així ho donava a conèixer el President de l’entitat organitzadora, Manuel Bonastre.
Durant l’acte de presentació han acompanyat a Bonastre, el regidor d’Infraestructures, Recursos Humans i Medi ambient, Santiago Ronda i els compositors Enrique de Tena i Enrique Sanz-Burguete.
El Certamen manté la seua estructura habitual, dividit en dues seccions, la Simfònica i la Primera. Els participants en cadascuna d’elles han d’interpretar una obra lliure i una altra obligada, que per a la Secció Primera és ‘Cançó i danses’, de Miguel Enrique de Tena Peris, i per a la Sinfònica ‘Mares de tiempo i sueño’, d’Enrique Sanz-Burguete.
L’obra obligatòria de la Secció Primera, es compon d’una fantasia a tres temps i cinc danses que tenen com tema central «una petita melodia que van utilitzar en una obra de teatre de la meua adolescència», segons ha avançat Enrique de Tena, el seu creador.
Per la seua banda, Enrique Sanz-Burguete, compositor de la peça obligada de la Secció Simfònica, ha recalcat l’alt nivell del Certamen i ha comentat que la seua peça musical «tindrà com eix el mar i diversos trets de les músiques del món amb referències a diferents ètnies banyades pel Mediterrani».
Durant la seua intervenció, Manuel Bonastre ha explicat les raons per les quals enguany el certamen té com a lema “Músiques de la Mediterrània”; «en aquesta edició hem volgut rendir un homenatge a les gents del Mediterrani, a la germanor de les cultures a través de la música».
Per finalitzar, l’edil Santiago Ronda, ha reiterat el suport de l’Ajuntament d’Altea a l’entitat musical i la importància del Certamen «a nivell nacional i internacional, portant la cultura d’Altea a tot el món».
L’acte s’ha tancat amb la signatura dels contractes entre la Societat Filharmònica Altenense i els compositors de les obres obligades.
El 38é Certamen Internacional de Bandes de Música Vila d’Altea se celebrarà en les instal·lacions del Palau Altea Centre d’Arts. Les agrupacions musicals que desitgen participar en la Secció Primera han d’estar integrades per un màxim de 85 músics, mentre que la Simfònica estableix el límit en 135 integrants. L’organització escollirà quatre entre les presentades per a la Secció Primera, i tres en la Secció Simfònica.
El termini d’inscripció per a bandes de tot el món s’obrirà el pròxim 1 de juny i finalitzarà el dia 30 d’aqueix mateix mes. Com en anys anteriors, s’espera que concórreguen agrupacions de diversos països d’Europa, a més de les bandes més emblemàtiques de la Comunitat Valenciana.
El Comité Organitzador lliurarà als vencedors de la Secció Primera 8.000 euros, i a la banda guanyadora de la Secció Simfònica 11.000. En cap cas el premi podrà ser repartit o declarat desert. La resta de bandes participants rebran 3.000 i 5.000 euros, segons categoria, per la seua aportació.
Enrique Sanz Burguete
Naix a València. Als 8 anys comença els seus estudis musicals, continuant en l’Institut Musical Giner, Societat Coral El Micalet, de la seua ciutat natal. Posteriorment ingressa en el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo i obté, amb diversos premis i distincions, les titulacions de Composició, Musicologia, Pedagogia Musical, Solfeig i Teoria de la Música i Piano. Així mateix, va realitzar estudis de Direcció d’Orquestra amb Manuel Galduf i de Ciències Matemàtiques en la Universitat de València. Va ampliar estudis en diversos cursos nacionals i internacionals com els de Compostela, Stage de composition autour L´UPIC d’I. Xenakis, Festival Internacional de Granada, Universitat del Sud de Califòrnia i IRCAM de París, rebent l’ensenyament de Luis de Pablo, Tristán Murail, Philippe Manoury i de Llig Brouwer, entre altres.
La seua música per a produccions teatrals ha obtingut diversos premis. Ha rebut encàrrecs per al Festival Internacional de Música Contemporània d’Alacant, Festival Internacional de Música Contemporània ENSEMS, del Centre per a la Difusió de la Música Contemporània (Ministeri de Cultura), Generalitat Valenciana, Institut Valencià de la Música, Escola de Composició i Creació d’Alcoi, Orquestra de València, Festival Internacional de Morelia (Mèxic), i de diversos conjunts instrumentals i solistes.
Ha estat professor i director del Conservatori San Rafael de Bunyol (València). Professor, per oposició, d’Harmonia, ha impartit classes d’aquesta matèria, així com d’Anàlisi Musical, al Conservatori de Torrent. Actualment exerceix la docència, com a Catedràtic, en l’especialitat de Composició impartint classes de música contemporània al Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València.
La seua música abasta diferents gèneres. Partitures seues s’han interpretat en nombrosos festivals i programacions internacionals de música en països com França, Regne Unit, Bèlgica, O.S.A, Japó, Alemanya, Itàlia, Brasil, Mèxic, C.I.I. (Moscou), Romania , Moldàvia, Cuba, Portugal, etc.
Ha estat director artístic del Grup Contemporani de València i membre directiu de l’Associació Valenciana de Música Contemporània. Imparteix cursos d’anàlisi musical i igualment, ha realitzat conferències sobre la música espanyola, i sobre la seua obra en particular, com les realitzades en l’Institut Superior d’Art de L’Havana (Cuba), Fòrum Juan Luis Vives (Universitat de València), IV Jornades Internacionals de Guitarra, etc.
Ha estat productor musical del CD Homenatge a Francisco Llácer Pla interpretat pel grup Illana. S’han realitzat 12 Discos Compactes que contenen algunes de les seues obres. El segell discogràfic GADIRaifa té editat “Un retrato de cámara en vivo”, CD monogràfic, que arreplega part de la seua obra camerística.
Miguel Enrique de Tena Peris
Naix a Corbera (València). S’inicia musicalment en l’escola de la Banda Local. En el Conservatori Superior de Música de València i, de la mà de prestigiosos professors com Blanquer, Cervera, Asensio o Montesinos, cursa totes les assignatures corresponents als títols de Grau Elemental, Mig i Superior de Saxofon, amb l’obtenció de les millors qualificacions. Amplia estudis de saxofon amb el professor solista de la Banda Municipal de València Antonio Daniel Huguet.
Mèrits professionals: Està en possessió del títol d’aptitud pedagògica CAP, obtingut i expedit per la Universitat de Lejona (Biscaia). Posteriorment complementa estudis d’Harmonia, Contrapunt, Fuga, Composició, Direcció d’Orquestra i Piano en els Conservatoris de Getafe i Madrid. Així mateix, ha investigat i aplicat tot allò relacionat amb les Noves Tecnologies Aplicades a l’Ensenyament i a la Composició a través dels programes més avançats d’Edició de partitures, Seqüenciació, etc. Ha participat en nombrosos cursos de perfeccionament de direcció d’Orquestra impartits per Enrique García Asensio. En 1979 obté el 1r Premi Nacional “Unió Musical Espanyola” per a jóvens intèrprets. En 2002 se li concedeix el prestigiós Premi de Composició per a Banda Simfònica “Maestro Villa” que atorga l’Excm. Ajuntament de Madrid per la seua obra “Euritmia”. En 1980 ingressa com professor solista de saxofon en la Banda Municipal de Sevilla. Posteriorment, en 1984, després d’unes brillants oposicions, assoleix la plaça de saxofon solista de la Banda Municipal de Bilbao. En 1988 és nomenat professor de Saxofon del Conservatori de València. Entre 1986 i 2001 ha estat professor de saxofon del Conservatori Professional de Música de Getafe. Així mateix, va ocupar durant dotze anys responsabilitats com a Cap d’Estudis d’aquest Centre. Ha estat membre fundador dels quartets de saxofons “Quartet de Saxofons del Conservatori de València” creat en 1980, “Quartet de Saxofons de València” (1981), “Quartet de Saxofons Sanz Espert” (1982). És col·laborador assidu de les millors orquestres nacionals, tals com l’Orquestra de RTVE, Orquestra Simfònica de Madrid, Filharmònica de Toledo i l’ONE.
Compositor: La seua inquietud per aportar el seu òbol al repertori del saxofon sobretot en el seu vessant acadèmic l’ha dut a compondre innombrables peces per a l’estudi de l’instrument; així, destaquen les seues obres per a Saxofon i Piano, els seus Duos i Trios per a Saxofon, els seus Quartets, Ensembles i obres per a Saxofon i Banda.
Té editat un tríptic d’obres originals per a Saxofon i Piano que serveix d’estudi a alumnes de grau elemental i/o mitjà, i que forma part dels programes d’estudis de nombrosos conservatoris. Cal ressaltar que part de les obres compostes per a Quartets de Saxofons ja formen part del repertori habitual dels millors grups de cambra. Així mateix, pedagògicament, els seus concerts per a Saxofon i Piano “Trepidant” i “Euritmia” estan inclosos en els programes d’estudis dels més prestigiosos conservatoris superiors espanyols, com són els de València i Madrid Grau Superior. Igualment, “Trepidant” i “Euritmia” han estat incloses com a obres obligades en les més destacades oposicions per a ingrés en les bandes Municipal de Madrid, Municipal de Castelló , Municipal de Bilbao i Municipal de València. Els seus quartets més destacats han estat gravats pel “Quartet de Saxofonistes de Madrid”.
Per una altra banda, i sota el segell de RTVE, la seua obra guardonada amb el Premi Mestre Vila “Euritmia” ha estat gravada per la Banda Simfònica Municipal de Madrid sota la batuta d’Enrique García Asensio. En la seua faceta com a compositor, és objecte de nombrosos i prestigiosos encàrrecs: Obra Obligada de Saxofon per a ingrés en la Banda Simfònica de Madrid, Obra Obligada de Saxofon per a ingrés en la Banda Municipal de València, etc.
En 2005, i per encàrrec, ha estrenat “Fanfàrria per a Maurice André”, obra interpretada en el Teatre Monumental de Madrid sota la direcció d’Enrique García Asensio, i que va servir com homenatge a Madrid a l’eminent trompetista francés.
En 2005, al mes de juliol s’estrena de “De l’obscuritat a la llum” en el Palau de València, obra encarregada per l’Excm. Ajuntament de València perquè servisca com obligada en el Certamen Internacional de bandes que anualment organitza aquesta institució. Aquesta mateixa obra és interpretada el 7 de Març de 2006 en el Teatre Monumental de Madrid per la Banda Simfònica Municipal de Madrid sota la prestigiosa batuta del director Rafael Sanz Espert. Actualment treballa en la creació i enregistrament d’un disc monogràfic que inclourà les seues obres de cambra més conegudes, així com un trio per a dos saxofons alts i marimba que serà estrenat amb motiu d’aquest enregistrament. Així mateix, i per encàrrec per a l’esdeveniment, estrenarà un Concert per a Saxofon i Banda en el pròxim Congrés de Directors i Compositors Iberoamericans que se celebrarà a Tenerife.
Actualment forma part del prestigiós “Quartet de Saxofonistes de Madrid”. Dirigeix l’Escola i Banda de Dosbarrios (Toledo), així com el Certamen de Bandes que duu el nom del municipi. És professor de l’Escola de Música de Las Rozas. Des de 1985 és professor solista de la Banda Simfònica Municipal de Madrid.

Pin It on Pinterest