Select Page


La regidora d’Agricultura, Carolina Punset, el President de la Cooperativa Agrícola, Francisco Devesa i l’Enginyer Tècnic, Miguel Aznar, han presentat el Banc de Llavors ecològic que ambdues institucions van posar en marxa amb la finalitat de recuperar i difondre les llavors autòctones. Com ha explicat Punset, el projecte es porta a terme en les instal·lacions de la Cooperativa, concretament en el seu camp d’experiències i comptarà amb el finançament de la Regidoria d’Agricultura.
La responsable municipal d’Agricultura ha incidit en la necessitat de recuperar les llavors autòctones perquè «ja estan adaptades i integrades en el seu entorn, el que millora el seu rendiment, el seu sabor i la seua resistència a les plagues, malalties o patologies locals». «Les llavors ecològiques que produïsca aquest camp de Germoplasma aniran destinades als Horts Escolars, els Horts Urbans i els agricultors que ho sol·liciten», ha afegit l’edil de CIPAL, qui ha qualificat la iniciativa de pionera «en la zona».
Segons les dades aportades per Carolina Punset, basats en informes portats a terme per Nacions Unides, «durant el segle XX es van perdre un 90% de les varietats agrícoles de llavors, en un procés que encara continua. La causa fonamental ha estat l’aparició de l’agricultura industrial que ha deixat d’utilitzar la majoria de varietats que s’usaven en llocs concrets».
Per la seua banda, el president de la Cooperativa, Francisco Devesa ha volgut convidar als agricultors que participen en el projecte aportant les seues llavors, «perquè existeixen moltes varietats dins d’un mateix producte». Devesa ha recordat que entre els objectius del projecte està el fet de recuperar i difondre aquelles llavors que deriven en productes de qualitat, sense tenir en compte la rendibilitat.
«Des de sempre la Cooperativa ha estat oberta a moltes iniciatives i aquesta ens ha semblat una bona idea per part de la Regidoria d’Agricultura i nosaltres el que hem de fer és cedir un tros del nostre camp d’experiències per a fer aquestes proves de llavors autòctones, que moltes d’elles poden estar en desaparició», ha comentat Devesa.
Francisco Devesa ha puntualitzat que aquestes llavors no produiran tanta quantitat com la que donen les llavors que es compren en les tendes, però tindran la qualitat i el sabor original; «aqueix sabor que enyorem i que diem que és com el d’abans». «Amb açò no vull dir que amb les llavors d’ara no s’estiga investigant, però amb aquest projecte el que volem és rescatar les llavors d’Altea».
Finalment ha estat el Tècnic de la Cooperativa qui ha explicat que la parcel·la que es dedicarà a la recuperació de llavor autòctona compta amb una superfície de 600m2, dividida en 9 subparcel·les que permetran les rotacions necessàries en la horticultura ecològica. «És una parcel·la, que per a millorar la seua estructura, se li ha aportat fem de oví extensiu procedent del terme municipal d’Altea i fibra de coco per a millorar la retenció d’aigua. L’únic adob que tindrà serà l’aigua», ha detallat Miguel Aznar.
Les primeres espècies que s’han sembrat en safates són melons, melons d’Alger, cogombres, una àmplia varietat de carabasses i pebreres. Llavors que s’han plantat en safates i que posteriorment es replantarán en la parcel·la del camp d’experiència de la cooperativa agrícola.

Pin It on Pinterest